Nöden födde en nödvändig seger

Det var ingen bra match mellan Brommapojkarna och Malmö FF på Grimsta, varken när det gäller kvalitet eller intensitet. Men efter 3-1 till MFF finns det ingen som helst anledning att hänga upp sig på den detaljen.

Istället måste det framhållas att det inte bara var en viktig och nödvändig seger för MFF, det var dessutom väldigt bra gjort att ta den.

Visst ska ett topplag besegra en jumbo.

Men den här matchen hade sina alldeles egna speciella förutsättningar.

MFF kom till spel efter fem raka matcher utan förlust och med en stor press på sig att prestera.

Men framförallt vann Malmö FF utan de två innermittfältarna OCH de två mittbackarna som matchats in som ordinarie.

Pontus Janssons sena återbud förvandlade dessutom siffran ovan från tre till fyra och innebar att Malmö FF tvingades sätta in både en 17-årig allsvensk debutant och en tränare som slutat med fotbollen i startelvan.

Ur den nöden föddes en nödvändig seger och det var riktigt bra gjort!

Krasst uttryckt och tyvärr för BP, som jag till skillnad från många andra unnar en allsvensk plats, säger det också en del om lagets möjligheter att rädda kontraktet.

MFF-laget ska alltså hyllas och jag väljer att lyfta fram fyra spelare:

1) Daniel Andersson.

En målvakt kan klara det, men för en utespelare ska det inte gå att göra comeback i Allsvenskan efter att ha avslutat karriären. Daniel kunde det utan rätt förberedelser eller matchvana. På ett konstgräsunderlag han med ålderns rätt avskyr.

Och även om det var i år han tog det slutgiltiga beslutet att sluta var det ett bra tag sedan han spelade. Räknar jag rätt i hastigheten gjorde han sin senaste allsvenska start mot Häcken den 5 augusti förra året.

Eftersom Pontus återbud kom så sent var den officiella uppställningen redan släppt och därmed vet vi att det egentligen var meningen att Daniel skulle ha spelat på mitten. Nu blev det den invanda mittbacksrollen och det tror jag var det allra bästa. I den 72:a minuten blev han tungen att byta (Matias Concha in som mittback!). På mitten där han fått springa mer och annorlunda hade han troligen fått gå av tidigare.

Dessutom öppnade ju Daniel Anderssons placering som mittback för:

2) Erdal Rakip.

I 90 minuter plus tillägg gjorde den 17-årige egna produkten och U17-EM-spelaren en härlig insats.

Han undvek både alibispel och överambition utan genomförde istället matchen på ett klokt och moget vis med väldigt få misstag. I mina ögon är det ett bättre sätt för en talang att visa att han är värd att satsa på än att gå in och göra några tunnlar och sätta ett snyggt mål.

Det kan Erdal också, det har han visat i U19, men det här var mer värt för framtiden.

3) Emil Forsberg

Han har inte fått många chanser fån start, men när han får det går han in och sätter dit en snygg frispark och ett hårt skott. Förutom de två målen gjorde han också en helt okej insats.

4) Simon Thern.

Äntligen en MFF-spelare som tar skottlägena, även om de kommer på distans.

Efter en helt okej insats på mitten kan det vara en sådan detalj som avgör om han ska ta en plats där istället för på kanten. Att han är en bra passningsspelare vet alla. Men det behövs variation i avsluten. Någon mittfältare måste även skjuta från distans. Med spelare som Wilton Figueiredo fanns den dimensionen också. Ofta.

…………………………………………..

Måste också lägga till att det var kul att se domaren Kristoffer Karlssons insats. En ny bekantskap! Tror inte att han har dömt MFF tidigare, men han var betydligt bättre än ett par av dem vi sett rätt ofta…

……………………………………………….

MFF:s U19 vann också borta med 3-1. Mot Jönköping Södra i juniorallsvenskan. Målen gjordes av Edwin Ahmetovic 2 och Jacob Palander.

……………………………………………………

Har en rätt kul MFF-överraskning på gång till måndagstidningen. Säger inte mer nu (nä, inget nyförvärv!).

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.