Serieledning och ingen är nöjd

Malmö FF kom igen från underläge, är fortfarande obesegrat och gick upp i serieledning. Ändå var det ingen, absolut ingen, varken spelare, ledare eller åskådare som var nöjd med 1-1 på Swedbank stadion. Precis så ska det givetvis vara.

För ska MFF ta guld bör IFK Norrköping besegras på hemmaplan. Och framförallt måste spelet vara oceaner bättre än det var i den första halvleken och i alla fall något bättre än det var de sista 45 minuterna. MFF ryckte upp sig rejält, men det var inte särskilt lysande då heller.

Givetvis måste det nämnas att IFK Norrköping var bra. Laget vågade till skillnad från nästan alla andra som kommer till Malmö pressa högt och länge klarade man det dessutom utan att släppa till ytorna där MFF kunde skapa farliga lägen. Men inget av detta kan ha kommit som någon överraskning för Malmö FF. IFK Norrköping hade inte hittat någon överraskande taktik utan spelade som man brukar och som Malmö FF hade pratat om att de skulle göra.

Och det borde inte ha räckt!

Efter en serie av heta matcher och starka insatser verkade MFF ha kopplat in autopiloten.

Länge var det segt, sömnigt och temposvagt och flera spelare som normalt driver både laget och spelet var knappt med i matchen, Det kändes faktiskt som om allt var avslaget, från läktaren till planen.

Klacken hade också autopiloten på…

Därför var det i alla fall skönt att manifestationen och hyllningen till Ivan Turinas minne blev så värdig, lyckad och perfekt genomförd.

Matchen kommer att glömmas snabbt, men minut 27 lär leva i minnet länge. Det var länge sedan man kände sig så stolt över att vara en del av fotbollsfamiljen. Bra jobbat MFF, IFK Norrköping och alla som var på plats.

På något sätt kanske det också var en styrka att MFF faktiskt kunde ha vunnit matchen. Efter 1-1 kom trycket allt mer och sista fem hade IFK Norrköping enbart tur som klarade sig från ytterligare ett mål i baken. Men glöm inte att Robin Olsen gjorde en kanonräddning vid ställningen 0-1. Utan den hade IFK Norrköping vunnit.

Det mesta – säg 80 procent – var alltså dåligt i fredagens MFF-insats. Fast det fanns trots allt ett par ljuspunkter.

Simon Thern lyckades kravla sig upp från att vara en av den första halvlekens sämsta aktörer till att vara den andra halvlekens bäste MFF:are. Han borde gjort ett mål första 45 och kunde gjort tre mål efter pausen.

Jag gillade även Rikard Norlings byte när han tog ut Jiloan Hamad och satte in Simon Kroon. Det är inte enkelt att ta ut en lagkapten som nästan alltid är bra. Men mot IFK Norrköping kom han inte alls med i spelet och det var rätt beslut. Inte minst för att Simon gjorde ett så bra inhopp.

Sämst var Martin Hanssons beslut att varna Filip Helander. Nu blir han avstängd nästa match efter att ha fått gult kort för något som var en perfekt tackling med en klockren träff på bollen.

………………………

Simon Therns mål var för övrigt MFF-mål nummer 100 i Allsvenskan på Swedbank stadion.

Det var snyggt nog för ett sådant jubileum. Synd bara att det inte räckte till seger.

………………………

Frågade Rikard Norling efter matchen om han trodde att Erik Johansson skulle vara skadefri till nästa match.

Tveksamt blev svaret.

Däremot är det betydligt större chans att Ricardinho är okej.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.