En bra idé med en mittback till

När vi alla pratar om MFF:s fantastiska mittbacksurval börjar mittbacken Johan Hammar testträna med laget.

Behövs han verkligen?

Svaret på den frågan kan mycket väl vara ja.

Hammar är en duktig spelare och en återvändare. Han spelade i MFF när han var 10-16, har utvecklats i Evertons U21 och under en månadslång låneperiod i Stockport och han är fortfarande ung, bara 19 år. Johan är dessutom en Malmöpåg med himmelsblått hjärta. När vi pratade med honom efter träningen öste han beröm över lagets sätt att spela, berättade att han följt det noga och streamat i stort sett alla matcherna och att MFF är hans lag. Han stod på Stortorget och firade SM-guldet 2004.

När kontraktet med Everton nu går ut och inte ska förnyas är det självklart att titta närmare på honom.

Dessutom har situationen ändrats efter Alex Blomqvist korsbandsskada.

MFF ska ha två spelare på varje position. Det innebär fyra mittbackar.

Efter Blomqvists olyckliga skada går det inte att räkna med honom säsongen 2013. Det innebär att MFF har Pontus Jansson, Filip Helander och Erik Johansson. Markus Halsti är numera mittfältare. Han kan visserligen användas som mittback fortfarande, men i utgångsläget är han mittfältare.

Det innebär tre mittbackar som snart kan bli två om Pontus Jansson lämnar MFF i sommar. Jasmin Sudic kan inte kallas tillbaka eftersom han är utlånad till Mjällby AIF hela året (ett krav från Mjällby som MFF gick med på).

Därför är det faktiskt en rätt bra idé för laget med Sveriges mest lovande och bästa mittbacksbesättning att värva en till…

Och då är det givetvis extra kul om det kan bli Johan Hammar, som hann spela med både Filip Helander, Alex Blomqvist och även mittfältaren Simon Kroon innan han stack till England.

Att MFF-intresset är hett bevisas också av att Johan Hammar inte bara dykt upp och velat testa. Det är MFF som flugit hit honom

……………………

Ytterligare en ny spelare fanns med på söndagsträningen. Erdal Rakip, P17-landslagsspelare och innermittfältare från MFF:s U19, har börjat träna med A-laget. Han kan bli nästa talang att flyttas upp från de egna leden.

……………………..

Eftersom det tydligen tar lite tid för webben att lägga ut min artikel om Johan Hammar kopierar jag in den här:

För tre år sedan lämnade Johan Hammar Malmö FF för att bli ungdomsproffs i Everton. Nu är han tillbaka i Malmö för en tre dagar lång testträning.

 – Kontraktet med Everton går ut, de har informerat mig om att jag inte kommer att få ett nytt och MFF är ett alternativ, konstaterar den 19-årige mittbacken.

– När Rikard Norling hörde av sig lät det intressant och MFF är mitt lag. Jag har följt dem hela tiden, streamat alla matcherna och jag stod på Stortorget när man firade SM-guldet 2004.

Innan Johan lämnade MFF hann han dessutom spela ihop med Filip Helander och Alexander Blomqvist.

– Jag började i Bunkeflo IF och var i Malmö FF från tio till 16 års ålder.

– Sedan blev det England och även om jag inte spelat i A-laget har åren där utvecklat mig. Jag har blivit en bättre spelare och jag blev mer vuxen av att bo själv, säger Johan Hammar och hyllar MFF:s sätt att spela.

– De står för den bästa fotbollen i Sverige och det är ett sätt att spela som passar mig bra.

– Jag är en spelande mittback med bra spelförståelse. Dessutom är jag bra på huvudet.

Eftersom han är en bit över 1,90 finns förutsättningarna.

Förutom den första träningen på söndagen är det klart att Johan ska stanna och träna även måndag och tisdag med Malmö FF.

Eventuellt blir det även en fortsättning nästa vecka.

– Vi har pratat om den 7, 8 och 9 maj också. Det beror lite på vad Everton säger. U21-laget är rätt bra. Vi vann vår liga och är med i slutspelet. Det kan kollidera.

Någon fortsättning i Everton efter säsongen kommer det dock inte att bli. Premier league-klubben lånade också ut honom till Stockport County under vintern. Där spelade han sex matcher i februari och mars.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.