Viktigt med ett värdigt uppträdande

I stort sett allt talar för att Miiko Albornoz spelar från start i Malmö FF mot Öster.

Om det går det att ha olika åsikter.

Många som följer MFF har varit tydliga med att de aldrig mer vill se honom i klubbens tröja.

Andra tycker att han skulle ha spelat för länge sedan. Eller anser att MFF:s beslut med två månaders plus tio dagars timeout var precis lagom.

Hur man nu kan komma fram till det? Två månaders-beslutet kändes övertänkt, för att få tid att fundera och agera. Tiodagars-förlängningen kändes i bästa fall som skjuten från höften.

Men skit i det nu.

Själv tyckte – och skrev – jag när det senaste beslutet kom att timeouten borde varit längre.

Men skit i det också.

För alla, oavsett vad de tycker, har ett ansvar!

Beslutet är taget.

Det innebär inte att de som anser att det är fel ska sluta att göra det. Men klubben är alltid viktigare än enskilda spelare och enstaka beslut.

MFF har inför Albornoz comeback haft möten med folk från supporterleden för att diskutera frågan, ta hjälp och göra allt för att det ska bli lugnt på läktarna när Miiko kliver in på planen. Ett bra initiativ!

Och det behövs.

Många har diskuterat hur motståndarsupportrarna kommer att reagera när Miiko Albornoz gör comeback i MFF-tröjan, men missat att reaktionen från de egna åskådarna är ett mycket större problem.

Få, om ens någon, fråga har splittrat de egna supportrarna och medlemmarna så mycket i MFF:s över 100 år långa historia.

Därför blir det helt avgörande att de som tycker olika kommer ihåg att det ska gå värdigt till.

Jag tror att det blir så.

Inte för att jag är naiv utan för att de flesta nog trots allt fattar att klubben är större än alla enskilda spelare och supportrar. Plus att det viktigaste med matchen knappast kan vara att få framföra sin personliga åsikt om Miiko Albornoz på ett sätt som sårar och retar dem som håller på samma lag.

Men driv gärna på MFF så att allt snack om värdegrundsarbetet ger ett konkret resultat.

……………………

För de som var med på 70-talet finns det dessutom en extra krydda i matchen som inte har ett dugg att göra med Miiko Albornoz.

MFF-Öster är en klassiker. Och hör sen…

På åtta säsonger, 1974-1981, vann MFF och Öster tre SM-guld var.

Samtidigt revolutionerade MFF under Bob Houghtons ledning svensk fotboll, en radikal förändring som banade vägen för Europa-cup-finalen 1979 OCH IFK Göteborgs framgångar.

Men det var ingen MFF-revolution som applåderades i riksmedia, i svensk fotboll totalt eller hos förbundet. Istället var avundsjukan total och motståndet leddes av Öster, som en kort tid triumferade. Sedan tog MFF över igen på 80-talet, då med Roy Hodgson

Men då hade Östers överstepräst Laban Arnesson blivit förbundskapten.

……………………….

Det finns fler kryddor i matchen.

Ska Robin Olsen fortsätta hålla nollan? Nu har han gjort det i 315 minuter i svit efter sin allsvenska debut, vilket är rekord i modern tid. Alla tiders rekord blir dock svårt att slå. Det hålls av GAIS-målvakten Manfred Jonsson som 1925 (!!!!) höll nollan i 635 minuter från debuten.

Ska Markus Halsti spä på sin svit? De senaste 16 matcherna Malmö FF har spelat med Halsti från start har laget antingen vunnit eller spelat oavgjort i.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.