Orättvisa segrar är de nyttigaste

Vi kan starta direkt med att konstatera: MFF:s seger var lika sen som orättvis.

Men det gör den bara ännu viktigare. Det finns nämligen inget nyttigare än sådana här vinster.

I tabellen givetvis, men även för moralen!

Dessutom var det ett tungt och glädjande besked att Malmö FF kan mer än att spela finfotboll på jämna härliga gräsplaner. Att laget klarar att prioritera försvarsinsatsen när det behövs och att det finns ett tålamod och skärpa i agerandet.

Jag har skrivit många gånger att MFF är sylvasst på att spela på sina villkor. Och efterlyst att man ska kunna anpassa sig och visa att spelarna är kapabla att spela en annan typ av fotboll också, en lite primitivare, enklare, mer kämpabetonad och resultatinriktad. Inte alltid, inte ens ofta, men de sällsynta gånger det behövs. Inte minst i de internationella matcherna blir det betydelsefullt.

Det har funnit en klar antydan till att det unga MFF-laget är på väg att lära sig göra just det. Nu kom beviset på att man kan!

Otroligt viktigt!

Just nu och allra mest i framtiden.

Tycker också att AIK kan ägna sig åt lite självrannsakan.

AIK hade ett massivt tryck och en tyngd få andra lag kan konkurrera med i Allsvenskan.

Men ett mål felaktigt underkänt för offside, en stolpnick och ett hyfsat distansskott är en alldeles för dålig utdelning på ett sådant massivt övertag. Malmö FF skapade till exempel fler skarpa chanser bara under de sista tio minuterna senast hemma mot Kalmar FF.

Så när många nu kommer att gnälla – tro mig, det kommer dom – på att MFF för en gångs skull gör det så många andra lag så ofta gjort och vinner orättvist efter en stark försvarsinsats tycker jag att det behövs påpekas ett par saker.

Det är också en prestation (ett argument MFF självt ofta fått höra efter matcher på Malmö stadion och Swedbank stadion).

Skadeläget var och är extremt. På bänken satt sex spelare med en medelålder på 19 år plus en assisterande tränare som slutat spela fotboll.

Jag kan även känna en viss cynisk glädje över att MFF kunde utnyttja AIK:s svaga start på Allsvenskan, och att laget var tvingat att forcera för att försöka reparera skadan, istället för att gå bort sig i en vilja att alltid leva upp till sitt rykte.

För att efter att de senaste säsongerna ständigt ha bjudit på passningsbaserad, offensiv och spelskicklig offensiv fotboll är det få lag som har en större rätt att i en enstaka match göra ett undatag än Malmö FF.

Men det bästa av allt var att ett par spelare i MFF bjöd på briljanta insatser i defensiven.

Robin Olsen var lugn och kall i målet som om han spelat 100 allsvenska matcher. Ingen slump att han efter 3,5 matcher fortfarande håller nollan.

Allt i allo-mannen Markus Halsti gjorde den bästa mittbacksinsatsen jag sett honom prestera och Matias Concha kämpade och slet i det tysta.

Men kungen över alla var Filip Helander!

Filip var bäst, näst bäst och en klockren femma.

Och Jiloan Hamad gjorde ett nytt viktigt mål. Och han blev därmed den förste målskytten på Friends Arena (Vänskapsvallen).

Att det sedan – om man ska vara elak – närmast var en inomhusmatch på grus är en annan sak. Är det ett gäng konstgräsförespråkare på SvFF som designat arenan och lagt gräset? Det kan bara bli bättre. Annars kommer ännu fler att efterlysa att det ska läggas plast överallt.

………………………

Känner mig för resten som förflyttad till 70-talet. På måndag tidig seriefinal mot Öster, följt av en ny toppmatch mot IFK Göteborg.

………………………

Fan, höll på att glömma bort Emil Forsberg. Nu har alla de etablerade nyförvärven visat att de blir en tillgång.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.