Skön seger, men bittert för Alex

Egentligen borde allt vara jubel i Malmö FF.

1-0 över Kalmar FF, tillfällig serieledning, en målvaktstalang i Robin Olsen som nu spelat 225 minuter i allsvenskan och hållit nollan i samtliga och en första halvtimme som visade exakt hur mycket kapacitet det ryms i laget när man får spela på en hyfsad plan.

Men så var det ju det där med Alexander Blomqvist. Alla testerna läkaren Pär Herbertsson hunnit göra efter skadan tyder på att det är korsbandet som är sönder. Alla korsbandskador är som  hämtade direkt från helvetet för en fotbollsspelare. Att en 18-åring drabbas när han får chansen att spela sina första minuter i Allsvenskan är snäppet värre. Sju minuter blev det, fyra på planen eftersom han var utanför den ett tag.

Bara att hålla alla tummarna för att Pär Herbertsson har fel. Men det tror jag inte.

Därför får vi istället hoppas på att Alex kan komma tillbaka och ändå få den fina karriär jag – och garanterat många andra – var säker på att han skulle få.

Kom igen Alex.

Bli inte en ny Christian Bank!

Ni vet, det danska nyförvärvet som startade en match (mot Hammarby), skadade sig efter 22 minuter och sedan aldrig mer spelade i MFF-tröjan. Istället fortsatte han att försörja sig som foto-modell. Men det där skrev jag mest för att låtta upp stämningen. Jag är säker på att Alex Blomqvist kommer att sätta betydligt större avtryck i MFF-historien än så…

Segern var rättvis och borde varit större, vilket Kalmartränaren Nanne Bergstrand var noga att framhålla på presskonferensen. Snyggt!

I 80 minuter hade Malmö FF ett bättre spel och fler chanser än Kalmar FF och sista tio var det närmast löjligt hur ribban och Kalmarmålvakten Etrit Berisha ständigt lyckades komma i vägen för MFF-avsluten.

Tokelo Ranties inhopp rörde om och det bytet kom i precis rätt läge,

Men lika betydelsefullt var troligen att Kalmar bytte ut den finske landslagsbacken Paulus Arajuuri på grund av skada. Han var mycket bra och höll ihop det mesta.

I MFF  var Robin Olsen stabil, lugn och gjorde en räddning som enbart den motiverade att han skulle utses till matchens lirare.

Jag började tjata om hur bra Robin var redan när han spelade i IFK Klagshamn. Nu har han utvecklats och blivit en stabil allsvensk målvakt.

Glöm heller inte att Johan Dahlins återbud öppnade för att 17-årige Sixten Mohlin fick sitta på A-lagsbänken för första gången. Sixten är en jättetalang med helt rätt inställning och vilja. Under lång tid pendlade han till MFF U-träningarna från Åhus!

Och deppet över Blomqvist-skadan får inte dölja att Filip Helander på nytt var lysande, att Pontus Jansson snart är feberfri och att Erik Johansson nästan lika snart är tillbaka.

Mer godis: Erik Fribergs vilja att löpa in i motståndarnas straffområde.

……………………….

Räkna för övrigt med att Tokelo Rantie, hans agent och MFF snart är överens om ett längre avtal.

Efter matchen pratade jag och Kvp-kollegan Mattias Larsson med Per Ågren och den vanligtvis så försiktige Ågren poängterade hur bra allt såg ut i förhandlingarna.

Det var inte en fråga om om utan snarast när MFF kunde presentera ett avtal och Per Ågren sa inte emot att det kunde gå snabbt. Positivt, för Rantie är en högklassig spelare och en fin människa som MFF-publiken kvickt lärt sig att älska och uppskatta.

………………………..

Planen var betydligt bättre än i premiären.

Jiloan Hamad hade också ett intressant resonemang om att vattningen före avspark hjälpte till. Blötan lindrade effekten av ojämnheterna. Det skulle vattnats i pauen också, berättade han, men av någon anledning blev det inte av.

MFF kör för övrigt vidare med breddningen av planen klubben gjorde förra säsongen. Då blev den 70meter istället för 68. Med den större ytan ska backande lag få svårare att försvara sig.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.