Tio dagar är ett slag i luften

Miiko-gate går vidare.

För om MFF-ledningen tror att debatten kommer att dö nu och alla vara glada och nöjda misstar den sig grovt.

Tio dagars ytterligare avstängning utöver de två månaderna som Miiko Albornoz redan avtjänat är ett slag i luften.

Det samma gäller om man föredrar att räkna missade tävlingsmatcher. Då läggs det till två till de fem – tre i Svenska cupen och två i Allsvenskan – Miiko Albornoz redan stått över.

Både min personliga och professionella åsikt är att en extra time out till den 22 april är alldeles för milt och att Malmö FF grovt underskattat det tapp i förtroende bland supportrar, medlemmar och sponsorer klubben kommer att drabbas av.

Det finns ett par argument jag är rätt trött på.

Ett är att Miiko Albornoz redan har avtjänat sitt straff. Då vet man inte vad en villkorlig dom är. Det är inte ett papper den dömde får i handen och sedan kan strunta i. En villkorlig dom är alltid förknippad med en prövotid – oftast två år – och den har absolut inte löpt ut.

Ett annat är att MFF inte ska vara en extra dömande instans. Rättssystemet har sagt sitt och sedan är det bara att gå vidare. I så fall var det ju fel redan att sätta den första time-outen.

Många missar att det inte var privatpersonen Miiko Albornoz 14-årigen hade sex med, det var MFF-spelaren Miiko Albornoz. MFF-tröjan och klubbens värdegrunder bär spelarna på många vis med sig även utanför planen, dygnet runt. Det ger klubben Malmö FF både en rätt och skyldighet att agera.

I domen vägdes det dessutom in att Miiko Albornoz karriär skulle påverkas. Därför blev domen mildare. Kom ihåg att domaren ville plussa på med samhällstjänst, men blev nedröstad av nämndemännen.

Styrelsen var inte enig.

Precis som i supporter- och medlemsleden fanns det ett brett spektrum av åsikter från att säga okej till spel direkt över att göra avstängningen betydligt längre till att inte vilja se honom i MFF-tröjan alls. Därför ska de tio dagarna ses som en kompromiss.

Och jag tycker som sagt inte att den är bra.

Men jag ska ändå avsluta med att hoppas att de som tycker olika klarar att respektera varandras åsikter.

Det gäller även på läktaren.

Det finns positiva saker.

Domstolen avstod samhällstjänst. Men i MFF-regi har Miiko Albornoz redan varit ute och besökt bland annat cancer-sjuka barn och det blir betydligt mer sånt. Därmed kan man säga att MFF fixar det domstolen avstod och att det då inte blir ett straff utan en nyttig lärdom och till och med en njutbar upplevelse för Miiko.

För det är givetvis gärningen som ska fördömas inte personen. Miiko önskar jag allt gott. Uppriktigt, innerligt och bestämt.

MFF:s vd Per Nilsson bekräftade också att när klubben i fortsättningen ska kontraktera spelare kommer kraven på etik och moral att skrivas in och möjligheten att agera vid brott öka.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.