Att fotbollen är enig är en lögn

Snart kan 51-procentregeln ha gått i graven.

Så lär det bli om Riksidrottsförbundets stämma släpper beslutsrätten till specialidrottsförbunden.

Enligt en färsk enkät i Aftonbladet är risken stor och det skulle vara livsfarligt, av två skäl:

1) Man släpper kontrollen över en av de grundläggade värdegrundsfrågorna i svensk idrott.

2) Man öppnar för att SvFF tar ett beslut som en stor del av de som följer och engagerar sig i svensk fotboll absolut inte vill ha.

För de som styr i förbundet ljuger om de säger att fotbollen är enig!

För att ta det i ordning.

Många av de som är engagerade i de mindre förbunden tycker att frågan är oviktig och inte berör dem. Därför kan de tänka sig att flytta ner beslutsrätten till specialidrottsförbundsnivå. Men då skjuter de sig själva i foten.

51-procentregeln som säger att den ideella föreningen ska ha röstmajoriteten när idrottsverksamhet drivs i aktiebolagsform är inskriven i RF:s stadgar.

Det är ingen slump. Istället handlar det om en viktig värdegrund i svensk idrottsrörelse.

Sverige är inte England eller Frankrike där oljeshejker från Qatar eller Ryssland kan gå in och köpa stora lag och sedan göra vad de vill med dem.

Det ska vi vara tacksamma för.

Tysk fotboll går mot strömmen. Där är det fortfarande medlemmarna som bestämmer och det går alldeles utmärkt att locka publik – mest i Europa – och pengar till att driva storlag ändå. Det är till Tyskland de svenska klubbarna ska resa för att lära, inte till Chelsea och Liverpool.

Men alla entreprenörer som vill satsa då? Ingen vill satsa sina pengar utan att ha kontroll över ägandet, varför ska inte en rikenbergare få försöka skapa ett internationellt storlag i Sverige om han eller hon vill?

Av principiella skäl. Idrottsrörelsen i Sverige var tidigt ute med de demokratiska idealen. I många fall låg den före de politiska partierna och riksdagen. Det är en tradition att slå vakt om.

Av praktiska skäl. Malmö Redhawks är inget föredöme, men märkligt nog är klubben faktiskt ett exempel på att det inte alls är nödvändigt att ändra 51-procentregeln för att satsa. Det gick alldeles utmärkt att ta in Hugo Stenbeck, och hans pengar, ändå. Att det gick åt helsicke berodde på att man klantade till det. Det ska rätt mycket till för att övertyga mig om att Redhawks spelat i elitserien bara Stenbeck fått äga klubben istället.

Av emotionella skäl. Det är medlemmarnas och supportrarnas engagemang och kärlek som är hjärtat i klubbarna. Att slita ut och sälja det för att allsvenskan ska hamna något pinnhåll högre på den internationella rankingen är en korkad idé.

Och fotollsrörelsen är inte alls enig.

Supporterunionen SFSU driver en stenhård kampanj mot att slopa 51-procentregln, med ALLA klubbar i allsvenskan och superettan bakom sig. Det kommer upp motioner på bland annat HIF:s, MFF:s och Elfsborgs årsmöten om att behålla frågan på RF-nivån och IFK Göteborg har redan lämnat in en motion till RF-stämman i Luleå om att bevara regeln.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.