Malmö FF har köpt sig tid

Rättsväsendet: villkorlig dom.

Malmö FF: fortsatt timeout i minst två månader.

I det här fallet är timeout mest ett annat ord för avstängning. Även om jag vet att MFF:s vd Per Nilsson inte alls håller med om det.

Men den för sexuellt utnyttjade av barn dömde spelaren får alltså börja träna omgående och efter att ha stått över tre cupmatcher (som kan bli fyra) och två allsvenska matcher, hemmapremiären mot Halmstads BK den 1 april och bortamatchen mot Åtvidabergs FF den 5 april, kan det alltså bli comeback mot Kalmar FF den 14 april.

Kan bli, för MFF säger också att spelaren ska begrunda och smälta domen i de två månaderna. Sedan tas ett nytt beslut!

MFF:s vd Per Nilsson säger dessutom helt rätt saker när han påpekar att ”Det är domstolen, inte Malmö FF, som utdömer straff. Det är inte vår uppgift.  Däremot tänker vi på alla sätt se till att det förtroende som skadats, både spelarens och klubbens, återställs så långt det bara är möjligt. Det är inte  bara en fråga om brott och straff, det handlar även om klubbens anseende och rykte”. Och det är ännu svårare att invända mot ”Vi tar givetvis avstånd från hans handlande, men inte från honom som person”.

I själva verket har Malmö FF köpt sig tid. I två månader kan klubben suga in reaktionerna från medlemmar, supportrar och sponsorer plus kolla av hur det fungerar med spelaren i träning tillsammans med den övriga truppen.

För det är inte så att alla tycker lika. Många menar att det enbart är domstolen som dömer och när det är gjort ska inte arbetsgivaren lägga på ett extra straff. Andra tycker att det är viktigare att betona att spel i Malmö FF inte är vilket jobb som helst utan ett uppdrag där det finns starka moraliska aspekter på vilka som ska få äran att dra på sig den himmelsblå tröjan.

Själv tycker jag att det är viktigt att betona att det arbetsrättsligt troligen hade varit helt omöjligt att säga upp en anställd fotbollsspelare (med kontrakt till 2015) på grund av en villkorlig dom. Men att vara anställd i Malmö FF – eller i något annat lag – innebär inte någon självklar rätt att bli uttagen till matcherna. Malmö FF ska hålla sin del av avtalet, men det är HELT OCH HÅLLET klubben som bestämmer när och om den dömde ska spela.

När det gäller rättegången kan ni läsa mer om den här.

Det finns dock ett par saker som förtjänar att kommenteras:

Dagen före rättegången var villkorlig dom det väntade utslaget. Efter yrkandena (åklagare Ulrika Rogland, villkorlig dom) (advokat Jan-Anders Hybelius, en dödsdömd chansning på straffrihet, annars villkorlig dom) blev det självklart. Inte en enda av oss som var på plats och före och efter de lyckta dörrarna hörde yrkandena respektive slutpläderingarna trodde på något annat.

Anledningen till att det ändå tog ganska lång tid innan domen meddelades förstod vi sedan var att domaren Fredrik Forssman ville komplettera den villkorliga domen med 90 dagars samhällstjänst, men blev nedröstad. Vi kan säga så här; om jag hade suttit i rätten och dömt hade jag gått på hans linje. Men det är egentligen oväsentligt. Det är rättsväsendet som dömer och när det är gjort ska man acceptera domen. Åklagaren Ulrika Rogland sågade för övrigt domaren rejält när hon direkt efter rättegången slog fast att hon inte kommer att överklaga och att det faktum att domaren velat döma hårdare inte påverkade det beslutet. Det innebär att hon a) tycker att han hade fel, b) avstod från en ganska god möjlighet att få till ett hårdare straff i hovrätten.

Det framstod också väldigt tydligt att den 22-årige spelaren slapp samhällstjänst, eller något annat frihetsberövande straff till stor del för att han är en offentlig person som drabbats hårt av den cirkus han hamnat i. Den som tog allra störst hänsyn till att han redan lidit stor skada var förmodligen åklagaren.

Jag kan mycket väl tänka mig att timeouten som nu inleds i MFF förlängs. Skulle heller inte ha något emot en försäljning eller utlåning. Det kan vara det bästa för alla parter.

Och ska jag vara riktigt krass har ju tingsrätten redan räknat in att 22-åringen ska få – åtminstone tillfälliga – problem med sin karriär och sitt jobb i domen. Om rättsväsendet ska börja ta stor hänsyn till att offentliga personer blir straffade även utanför rätten och ge mildare domar är det väl nästan ett okej till arbetsgivaren att faktiskt utföra bestraffningen? Egentligen vill jag inte tycka så, men det är jäkligt svårt att låta bli.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.