Jag älskar den första träningen

Det är något alldeles speciellt med att se MFF:s premiärträning.

Tror faktiskt att jag log hela tiden från det att jag satte mig på cykeln på vägen dit till att att kom tillbaka till redaktionen för att skriva det här.

Den allsvenska fotbollen är kung och säsongen startar här och nu. Som extra krydda väntar det ju i år även internationella matcher.

Årets premiärupplaga var dessutom väldigt mycket MFF!

Truppen är rekordung, innehåller många egna produkter som fått chansen och nyförvärven känns spännande och på väg uppåt i karriåren. Just som det ska vara i Malmö FF.

Pratade med vd:n Per Nilsson och lovade honom att:

– Ta hit Guillermo Molins också så ska jag tippa SM-guld.

Han såg tveksam ut. Till värvningen då, knappast tipset (hoppas jag). Samma gällde ordföranden Håkan Jeppsson, som stod bredvid.

Men man vet aldrig.

Fönstret ut stänger den siste januari. Fönstret in stänger först den 2 april. Därför kan det fortfarande hända väldigt mycket.

Först kan MFF tappa Pontus Jansson och/eller Jiloan Hamad.

Men i så fall blir det massvis med färska pengar in. På två sätt. Dels tack vare övergångssumman, men även för att det frigörs löneutrymme. Glöm heller inte att MFF redan frigjort sådant genom att släppa dyre Wilton Figueiredo och Daniel Larsson. Att tappa Pontus eller Jiloan – jag tror inte att båda lämnar – behöver därför med tanke på den handlingsfrihet det skapar inte alls vara någon katastrof.

Alldeles nyligen vann MFF också en seger mot Skatteverket.

I flera olika ärenden, sign on-bonusarna för Anders Andersson och Jimmy Dixon var de tyngsta, fick klubben rätt. Därmed kan MFF återföra pengarna man satt undan för en eventuell förlust till bokslutet.

Per Nilsson uppskattade att det förbättrar årets resultat med cirka en miljon kronor. Man kommer fortfarande att gå rejält back, men alltså lite mindre.

Domen kan visserligen överklagas, men bara till högsta instansen och MFF har redan fått rätt både i förvaltnings- och kammarrätten och nu sätter man inte undan några pengar.

– Det gör vi inte om vi räknar med att ha fått rätt och det gör vi nu, betonade Per Nilsson.

……………

Jasmin Sudic fick inte samma start på säsongen som sina lagkompisar. 2013 är han i Mjällby.

Räkna inte med att han spelar mot MFF. Frågade Per Ågren om klubbarna är överens om en klausul att han inte ska göra det.

– Vi jobbar med den utgångspunkten när vi slutgiltigt ska fastställa alla villkoren, sa han. Enligt en säker källa ska det väldigt mycket till om Mjällby ska säga nej.

Malmö FF har ett väldigt skarpt argument. MFF kommer nämligen även 2013 att betala en del av hans lön.

Det är knappast okej att spela mot ett lag man fortfarande delvis är anställd av.

,……..

 

Upptäckte nu att webben inte lagt ut min huvudtaxt från MFF-träningen i Skånskan.

Så kan vi ju inte ha det, så jag kopierar in den här:

Glödhet säsongsstart för MFF i vinterkylan

MALMÖ Efter ett par dagars tjuvstart med fys- och hälsotester var det äntligen dags för säsongens första träningspass för Malmö FF.

700-800 var på plats och MFF-spelarna möttes med applåder, banderoller och bengaler när de var på väg in i Kombihallen.

Efter en knapp timmes spel höll Malmö FF-tränaren Rikard Norling tal. Sedan blev det tröjutdelning till  och presentation av nyförvärven Emil Forsberg, Erik Johansson samt Petter Thelin plus de uppflyttade lärlingarna Sixten Mohlin, Pa Konate, Alexander Blomqvist, Pawel Cibicki och Petar Petrovic.

Dessutom fick publiken nyheten att den stora spelarprofilen Yksel Osmanovski gör comeback i MFF som lagledare/hjälpare i U21-laget.

– Det ska bli kul. När jag slutade för fem år sedan kände jag att det fick vara nog med fotboll så jag stängde mer eller mindre av telefonen och sa nej till allt. Men nu kändes det rätt. Inte minst efter att ha pratat med honom, berättade Yksel och pekade bort mot sin gamla lagkamrat Daniel Andersson.

Ett nyförvärv saknades på träningen. Benjamin Fadi är inte i Malmö än.

– Han har i alla fall fått sitt visum nu, berättade MFF:s sportchef Per Ågren.

– Men först ska han på torsdag spela en U21-match med Ghana som han väldigt gärna ville vara med i. I helgen ska han komma till Malmö och vi tränar på lördag klockan 10.00. Jag tror dock inte att han är med redan då.

Har ni hunnit prata med honom om att avstå U20-mästerskapet?

– Inte än, det känns bättre att ta det när han är här.

MFF-backen Jasmin Sudic hade också träningsstart på måndagen, men inte med sina lagkamrater utan i Mjällby AIF.

– Vi kom överens med Mjällby kvällen före och både han och vi tycker att det är bra att han får speltid, betonade Per Ågren.

Utlåningen gäller hela säsongen 2013 för den skadeförföljde 22-årige mittbacken som har kontrakt med MFF även 2014.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.