Ett yngre MFF – på flera vis

Rikard Norlings första ord efter tisdagens internmatch på konstgräset var:

– Jäklar vad mycket talang det finns här.

Det är lätt att hålla med.

Efter att ha sett åtskilliga u-matcher under en säsong där Malmö FF vann U17-SM, gick till semifinal i U19-SM och vann U21-SM, tittat på tre av de fyra passen i Kombihallen förra veckan och sett större delen av internmatchen skulle jag vilja gå ännu längre. MFF är mitt uppe i en process där den redan unga A-truppen garanterat kommer att bli ännu yngre.

Visserligen är processen påskyndad av det ekonomiska läget i klubben, men den är också i hög grad resultatet av en långsiktig strategi. Dessutom nödvändig för att behålla trovärdigheten mot den egna ungdomssektionen. Det var nämligen länge sedan Malmö FF producerade talanger i den här farten och onfattningen.

Många av de unga som kan hämtas i U17 och U19 är bättre än de som kan köpas in utifrån. Jag tror till exempel att Malmö FF har tre yttermittfältare i Petar Petrovic, Pawel Cibicki och Piotr Johansson som inom ett par år samtliga är betydligt bättre än David Löfqvist varit det senaste året.

Det görs ett jäkla bra jobb i MFF:s ungdomsled, men även i Idrottsgrundskolan och gymnasiet som finns på Stadionområdet.

Där kan de få högklassig träning och framförallt köra stenhårt åtskilliga timmar om dagen långt tidigare än deras jämnåriga konkurrenter. Fotboll kan ju inte vara den enda sporten där det inte lönar sig att träna mycket i ung ålder.

De ansvariga i ungdomsverksamheten är väl medvetna om det här och börjar dra en del slutsatser som kan bli omdiskuterade i pk-kretsar inom idrottsrörelsen. Jag vet till exempel att MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist blir allt mer övertygad om att man måste värva spelare tidigare från klubbarna i närområdet. Det går nog inte längre att avvakta till de är 16-17 år utan MFF måste in och rycka dem något år tidigare. Grundträningen som de som nu finns i U17 och U19 har fått börjar nämligen visa sig.

Ett exempel Engqvist pekade på när jag stod och pratade med honom under matchen var att när MFF U i helgen mötte BW90 vände MFF 0-2 till seger med 4-2. BW90 avancerade till division 2 i år och har massvis med rutinerade och duktiga spelare på den nivån, men MFF malde ner dem till dess att de inte längre orkade stå emot. Alla de extra träningspassen de unga spelarna fått varje vecka i grundskolan och gymnasiet syns och Engqvists slutsats är att Malmö FF – och andra toppelitsatsande klubbar – inte längre har råd att vänta på att de allra största talangerna ska fylla 17-18. Då har de redan tappat för mycket i jämförelse med dem som redan i ett par år kanske tränat två eller tre gånger så mycket.

Vilka som ska flyttas upp från U17 och U19 är ännu inte klart. MFF tränar dessutom veckan ut (torsdag och fredag) innan det är dags för semester.

För att få lite mer kött på benen i urvalskriterierna ställde jag två principiella frågor till Rikard Norling.

1) Hur mycket betyder positionen?

Det vill säga har en yttermittfältare som Cibicki, Johansson eller Petrovic större chans än en innermittfältare som Egzon Sekiraca.

Svaret blev att det är klart att man väger in var behoven av påfyllning är störst.

Kanske ska man också se ett tecken i att Egzon Sekiraca är med den här veckans testträningar i Trelleborgs FF?

2) Hur mycket spelar åldern in? har U17-spelarna lika stora möjligheter som U19-spelarna att flyttas upp trots att man kan behålla dem längre i klubben innan de måste sorteras ut eller ges en plats i A-truppen?

Svaret blev en motfråga om jag tänkte på Petar Petrovic. Och sedan kom en lång hyllning av just Petrovic från U17.

Så visst, är spelaren tillräckligt bra så…

Och den ende som redan fått en lärlingsplats är målvakten Sixten Mohlin från U17. Och testtränande Benjamin Fadi från Ghana, som jag tror får kontrakt om han inte blir för dyr, är också 17.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.