Till slut kom syskonen överens

Ingen nyhet är också en nyhet. I det här fallet en riktigt god nyhet!

Att BÅDE Rikard Norling och Per Ågren blev kvar var givetvis den bästa lösningen.

För de två inblandade personerna. Vi pratar faktiskt om två tillsvidareanställda som ska gå till jobbet varje dag.

För MFF sportsligt. Med tanke på förutsättningarna var årets resultat helt okej och det fanns ingen anledning att gå in och röja på de tunga posterna tränare och sportchef.

För MFF som arbetsgivare.

Här vill jag gärna citera mig själv från i tisdags: ”Bakom den häftiga historien gömmer sig ett större ansvar. Ett arbetsgivaransvar. Någonstans på vägen borde både styrelsen och vd:n Per Nilsson sett till att situationen aldrig hade uppkommit. Eller om den var oundviklig göra något åt den innan den tilläts löpa iväg för långt. Istället ska alla tvingas välja…Väx upp och lös problemen istället!”

Nu tog man det ansvaret, lite – eller snarare mycket – för sent, men ändå.

Och då behövdes det inget val! Då trodde jag fortfarande att sprickan var för djup att sy igen. Det var den alltså inte och när MFF-ledningen till slut tog tag i situationen på allvar gick allt att lösa.

Skönt tycker jag och samma åsikt har garanterat majoriteten av MFF:s medlemmar, supportrar och alla de som följer klubben med stort intresse.

MFF tog sitt ansvar.

Givetvis innebär det här att Rikard Norling och Per Ågren nu också måste ta SITT ansvar.

Det vill säga i fortsättningen agera som tränare och sportchef ska göra och gemensamt jobba för klubbens bästa och göra det inom de ekonomiska ramarna.

Vd:n Per Nilssons liknelse på presskonferensen med syskon var lysande: man kommer överens när man väl måste ta tag i det.

Förhoppningsvis har man också lärt att det inte tvunget innebär att alla måste tycka likadant om allt hela tiden. Om en organsation ska utvecklas måste alla på rätt positioner våga diskutera och ha olika åsikter. Då blir besluten bättre.

I alldeles för många år har det funnits en närmast panisk rädsla i MFF för att utåt framstå som något annat än ett kompisgäng där alla är vänner och överens om allt hela tiden.

Vi har världens bästa styrelse.

Vi har en fantastisk organisation.

Vi gör bara rätt hela tiden.

Suck…

På sikt tror jag faktiskt att det bara är bra för Malmö FF att Rikard Norling kommit in utifrån och rört om lite i grytan.

MFF-ledningen behöver lära sig mycket:

…om supporterkultur.

…ödmjukhet

…att inte låta gamla kulturer från förr hänga kvar i mötesrummen

…och framförallt att lära sig att agera snabbare oavsett om det gäller att göra klart med nyförvärv eller sätta stopp för en situation som riskerar att sluta med att två viktiga medarbetare sitter och tjurar i varsitt hörn.

Oavsett vem som bar den största skulden till att det blev så. Det tror jag att jag vet. Men det skiter jag i nu.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.