Wilton och Ivo – äkta fotbollskärlek

Wilton Figueiredo var en av de allra viktigaste spelarna bakom Malmö FF:s SM-guld 2010. Tillsammans med Ivo Pekalski bildade han den säsongens bästa mittfältspar i allsvenskan.

Han kunde bidragit till att ge MFF ett SM-guld även i år. Men den möjligheten bestal domaren Martin Hansson honom på.

Lite hårdraget kanske, men allsvenskans tätstrid 2012 var ju faktiskt så jämn att om inte Wiltons segermål till 2-1 mot Örebro SK felaktigt underkänts för offside kunde MFF mycket väl ha slutat som svenska mästare.

Jag tror att varken Elfsborg eller silverlaget Häcken håller med, men jag hade unnat brassen den slutpunkten på MFF-karriären.

Och det var ju faktiskt ett felaktigt domslut. Fråga bara Martin Hansson som efter slutsignalen och en titt på bilderna erkände sitt misstag.

Nu är det i alla fall definitivt slutspelat för Wilton Figueiredo i MFF. Hans avslöjande efter slutsignalen mot AIK att han tänkte lämna laget bekräftades av klubben på måndagen.

Bara att önska honom lycka till och säga hej då till en av allsvenskans största profiler.

Jag älskar dessutom hans sätt att i avskedsartikeln på MFF:s hemsida beskriva samarbetet med Ivo Pekalski. ”Jag kommer att sakna Ivo. Han gjorde mig glad på fotbollsplanen. Han förstår mig och mitt spel och han gör mig bättre. Hans förstatouch är så vacker, ja jag kommer verkligen att sakna honom”.

Äkta fotbollskärlek. Frågan är hur mycket Ivo Pekalskis skadebekymmer har påverkat Wilton?

Wilton Figueiredo är bara en av många tidigare tongivande spelare som kommer att lämna Malmö FF.

Ulrich Vinzents gör det också precis som Daniel Larsson.

I Markus Halstis fall kom en vändning när Per Ågren dagen efter AIK-matchen bekräftade att man börjat diskutera möjligheten att förlänga den finländske allt i allo-mannens kontrakt.

Läs mer om det här.

Faran är bara att det sker försent och i så fall måste han också ersättas.

Samma gäller med stor säkerhet tredjemålvakten Zlatan Azinovic och inlånade David Löfquist.

Azinovic behövs inte eftersom Johan Dahlin spelat både stabilt och regelbundet och Robin Olsen tagit flera kliv framåt och visat att han är mogen att vara backup i allsvenskan. Azinovics roll kan lika gärna fyllas av någon av spelarna från MFF:s ungdomsled.

Med Löfquist är det värre.

Att hans prestationer inte varit i närheten av vad MFF hoppats på och att han de senaste matcherna inte ens har platsat i truppen är givetvis inte bra.

Men det riktigt allvarliga är att det var en nödvändig förstärkning.

Det började med Guillermo Molins, fortsatte med Jimmy Durmaz och späddes på lite grann med Tobias Lewicki, som MFF för övrigt helt släppt kontakten med.

I nuläget har därför MFF – om vi räknar bort Löfquist – bara en yttermittfältare i truppen i Jiloan Hamad plus lärlingen Simon Kroon. Att sätta innermittfältaren Simon Thern och anfallaren Alex Nilsson på kanten är bara konstgjord andning.

Dessutom har det varit taskigt mot Alex och Simon. De borde ha fått konkurrera om en plats på rätt position!

MFF måste värva på flera ställen, men mest akut är två yttermittfältare, helst bättre än Löfquist. En borde vara Lunds BK:s Stefan Ilic.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.