Där blev SM-guldet till plast

Där blev guldet till plast.

1-1 i Malmö mellan Malmö FF och Örebro SK och samma siffror i Göteborg mellan BK Häcken och AIK var nästan det samma som att skicka Lennart Johanssons pokal till Borås.

Eller kanske en plastkopia? Svenska mästare 2012 ska alltså vara ett lag som med möda och besvär vunnit två matcher på gräs på långt över 450 dagar.

Förhållandena och reglerna än nu sådana och sportsligt är det givetvis rättvist. Elfsborg har tagit fler poäng. Men man behöver ju inte gilla det!

Än är heller inte hoppet helt ute för Malmö FF, men Elfsborgs utgångsläge är så pass bra att det bara vore dumt att inte utgå från att de tar hem årets allsvenska.

Malmö FF har till stor del sig själv att skylla för att det bara blev oavgjort mot Örebro.

MFF skapade för lite mot ett lag som bevisligen är för dåligt för allsvenskan.

När MFF dessutom hittade rätt efter pausen och fick in förlösande 1-0 blev det inte alls förlösande. Istället släppte man in ett onödigt baklängesmål och sedan kramp, förtvivlan och ett massivt kämpande.

Viljemässigt gjorde MFF alls inte en dålig insats.

Men det både känns, och är, bäst att även påpeka att domaren Martin Hansson tyvärr bidrog till att se till att Malmö FF inte vann matchen. 2-1-målet kom ju och dömdes bort för offside. Wilton Figueiredo var definitivt inte offside. Bollen gick mot honom och det var han som var med i spelet och mottagare av passningen. Därför skulle han fått göra målet.

Tittar jag sedan på protokollet från matchen och det bekräftar att Örebros målvakt Tomer Chencinski inte fick någon varning är det knappt jag tror mina ögon. Han maskade, filmade, provocerade och genomförde 20 avslutande minuter där kortet borde ha kommit ur fickan flera gånger. Att han knappt ens blev tillsagd är en gåta.

Utan att ha sett tv-bilderna vet jag inte om han då dessutom för länge sedan borde varit utvisad. När han fällde Daniel Larsson och det blev straff i den första halvleken doftade det ganska tungt av en målchansutvisning.

Eller åtminstone en varning så att han inte kunnat hålla på att maska större delen av den andra halvleken. Men straffen var det Miiko Albornoz som brände och en straff ska givetvis innebära mål….

Pratade givetvis med Martin Hansson efter matchen.

Han sa att:

– Jag har fått reda på och sett på bild att Wilton inte var offside. Det känns ruttet. Om Rantie påverkade vet jag inte, det måste jag se på dvd.

– Enligt mig och mina assisterande var det inte frispark till MFF innan 1-1.

– Örebromålvakten höll sig inom sina sex sekunder. Därför kunde jag inte göra något.

………………

Om matchen blev en pina kom åtminstone ett stort glädjeämne efter slutsignalen.

Hyllningen av Ulrich Vinzents var synnerligen förtjänt och jag är övertygad om att han kände att han blivit en älskad och uppskattad profil i MFF-leden.

Han svarade med att ta mikrofonen från Patrik Jandelin, hålla ett alldeles utmärkt tal och dricka upp en gammeldansk som han bjöds på framför klacken. Ricardinho fick en varning och är avstängd mot AIK på söndag.

Jag förutsätter att Matias Conchas  lårskada är läkt till dess.

Annars får Ulrich Vinzents gå in och göra det fina jobb han alltid utfört i den himmelsblå tröjan.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.