Tre nollor för Häcken

Det går inte att ha koll på allt, men hur kunde vi ha missat det här:

BK Häcken har kvar att möta Kalmar FF, AIK och GIF Sundsvall. När Hisingsklubben spelade mot just de tre lagen i våras blev det förlust, förlust och förlust!

Det finns två poänger med det påpekandet.

För det första att det finns ganska många faktorer – flera okända – att väga in när det ska bedömas om de fyra lagen i guldstriden har ett lätt eller svårt restprogram.

För det andra att Häcken fortfarande smyger under radarn. Är det någon som tror att MFF eller AIK skulle kunna möta tre lag i de sista omgångarna utan att någon för länge sedan upptäckt att man förlorat mot samtliga i vårmötena? Nu krävdes det att en uppmärksam journalist på Göteborgsposten (Mattias Balkander) twittrade om det och inte ens då tände det till.

Malmö FF har kvar att möta Djurgården och Örebro SK hemma och AIK borta. Inte heller här lär det räcka att upprepa vårresultaten.

Då vann MFF mot Djurgården och AIK, men förlorade mot Örebro. Nu lär det krävas full pott.

Starten på fredagskvällen sker utan Erik Friberg, som är avstängd efter sex gula kort.

Jag tar för givet att Markus Halsti behåller sin plats och frågan blir då vem som ska ersätta Friberg bredvid honom. Svaret är rätt givet. Ivo Pekalski är redo.

Wilton Figueiredo är en fantastisk fotbollsspelare, men det är Ivo Pekalski också.

Det gäller dessutom att inte gå in och röra för mycket i det spel som fungerat så bra för MFF i de senaste matcherna.

Med Erik Friberg och Markus Halsti centralt har kantspelet lyfts. Jiloan Hamad och Simon Thern har kunnat gå mer inåt utan att det blivit trångt och ytterbackarna har kunnat fylla på när det behövts. En bra balans i laget har ersatt det spektakulära samtidigt som det ändå funnits utrymme för det spontant briljanta.

För att prata ”Norlingska”: Wilton kan måla lysande tavlor, men i höstens MFF riskerar man att han sprider sina färger för mycket utanför ramarna.

…………………..

Petter Thelin valde MFF.

Han är 17 år, bara lovande och det ska inte ställas för höga krav – direkt.

Men det var ett viktigt besked.

MFF:s koncept och ungdomssatsning är ett bra lockmedel för stora talanger. Sju klubbar jagade den storväxte, men ändå snabbe anfallaren och han hade bland annat testspelat i en U21-match med AIK.

Det var dessutom ett billigt förvärv.

Kontraktet med Kramfors-Alliansen hade gått ut (uppgiften att han hade ett år kvar var fel). Därmed blir det inga övergångspengar utan bara utbildningsbidrag.

Tre år i MFF har man kommit överens om. Till en början säger Per Ågren.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.