Kalmarmatcher bra avstamp för guld

När MFF vann SM-guld 2004 spelade laget den fjärde matchen från slutet mot Kalmar FF. Det blev förlust med 0-1.

När MFF vann guld 2010 spelade laget den fjärde matchen från slutet mot Kalmar FF. Det blev förlust med 0-1.

Nu är det guldjakt igen. Då spelade MFF på nytt den fjärde matchen från slutet mot Kalmar FF – och vann med 2-1!

Bättre än någonsin alltså. Eller en jinx?

Ett dåligt omen? Eller är det bara så att MFF numera alltid ska spela match 27 mot Kalmar FF när det är dags att gräva SM-guld?

Skit samma. Det viktigaste var givetvis att MFF vann.

Och om man vill vara sån – att Elfsborg förlorade. För nu är MFF tvåa i tabellen.

Tack vare den tredje raka segern har MFF kopplat ett grepp om de övriga lagen, satt press och jag delar åsikten många av spelarna uttryckte efter matchen. Vinner MFF resten blir det guld.

När Kalmar FF fick 1-2 i den 76:e minuten blev det en tuff sistakvart. Det kändes som om en kvittering kunde komma när som helst och att MFF drabbats av guldfrossa. Och visst, det blev ett rejält tryck, men det vore fel att lägga för mycket av analyskrutet på just den kvarten.

Egentligen tror jag att det var värre för alla MFF-supportrar på läktaren – 1000 hade tagit sig till Kalmar – och framför tv-bilderna än för spelarna på planen.

Med kyla i analysen tycker jag istället att det går att slå fast tre viktiga saker:

1) MFF var totalt överlägset och mer spelskickligt i 75 minuter. Det var mer otur än något annat att laget inte dödade Kalmars hopp.

Alltid ärlige Kalmartränaren Nanne Bergstrand slog också fast att Malmö FF i matchen som helhet varit ett bättre fotbollslag än Kalmar FF, inte minst tekniskt, och att det bara var med fysik och styrka man tog sig in i matchen.

2) MFF trots den nerviga avslutningen faktiskt var ganska bra på att döda tiden. Visst, 1-2 var ett klassmål med bra inlägg och huvudspel och Kalmar försökte sedan flera gånger upprepa det receptet, men bollen var lika mycket, om inte mer, uppe vid hörnflaggorna på Kalmars planhalva.

Höstens MFF är mer cyniskt. Ett bra vapen när allt ska avgöras.

3) Ivo Pekalskis inhopp lovade gott. Det gjorde Dardan Rexhepis också och båda bidrog till att göra det svårare för Kalmar FF mot slutet. Men det var Pekalskis kvart som gav det nödvändiga beskedet att han är redo att ersätta Erik Friberg.

Kampen mot slutet kostade nämligen en varning på Erik Friberg som innebär att han är avstängd på fredag mot Djurgården. Då kan Ivo, efter en hyfsat lång träningsperiod, en hel match i U21 i tisdags och det här inhoppet, gå in och göra det han kan. Och det är mycket!

 

Men det allra mest glädjande med matchen var ytterspelet. Jiloan Hamad var matchens store lirare och Simon Thern hittar allt mer rätt i rollen.

Guldet kan vara tre matcher bort. För U17-laget är det dock ännu närmare.

I Malmö besegrade MFF:s U17 BP med 3-1 på Hästhagen i SM-semifinalen. Mål Mirza Halvadzic 2 och Petar Petrovic.

…….

Ett stort plus till MFF-supportrarna. Cirka 1 000 – årets största bortafölje i Kalmar – dominerade totalt i Kycklinggrytan.

Viktigt nu när det ska avgöras.

Om det inte blir en bra bit över 15 000 i de två kommande hemmamatcherna vore det oerhört konstigt.

……………

Oerhört skönt för Daniel Larsson att få sätta dit ett mål.

Hans måltorka har – för många – skymt hans fina arbetsinsatser. Nu fick han sätta dit en boll också. Äntligen.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.