MFF satte press på konkurrenterna

När Malmö FF hade gjort 2-0 började Miiko Albornoz, Jiloan Hamad och ett par till leka riktigt ordentligt.

Perfekt, för det är just då man ska göra det – när matchen är avgjord.

För just nu är det saker som tålamod, stabilitet, försvarsstyrka och envist jobb som är Malmö FF:s vassaste och bästa vapen i guldstriden. Precis som det ska vara nu när hösten är här, planerna – de riktiga alltså – är lite mer tung-sprungna, många lag har massvis att kämpa för även om de är sämre och fler lag än på mycket länge är med i en het guldstrid.

Med tre tunga poäng satte MFF en rejäl press på de tre övriga tätlagen.

BK Häcken ska upp mot Syrianska FC, som slåss för livet strax ovanför kvalstrecket.

AIK ska upp mot Gefle IF, som slåss ovanför samma streck och med Syrianska.

Elfsborg ska åka till Göteborg och plocka hem de tre poängen som alla, ja i det här fallet verkligen alla, redan tagit för givet att man ska få. Fast Gais har precis bytt tränare, har en sårad stolthet efter pinsamma 2-7 i baken och matchen spelas på gräs. På det underlaget har som bekant Elfsborg en svit utan seger som när det här skrivs är uppe i 431 dagar.

Jag tror inte att de tre MFF-konkurrenterna tar nio poäng.

MFF:s startelva förvånade nog många, men varför ändra det som fungerade så bra mot Syrianska?

Erik Friberg har varit väldigt bra de senaste matcherna.

Markus Halsti gör massor med nytta när han både vinner boll på marken och i luften och kan göra något vettigt med den när han har den.

Daniel Larsson går det att bli smått vansinnig på när han slår bort enkla passningar i kontringarna och inte får det att stämma i mottagningarna. Men, som jag skrivit ett par gånger nu, undervärdera inte hans arbetsinsats.

Det är inget skönhetspris som ska delas ut, det är ett SM-guld!

Med sina få skador och nya alternativ har MFF i själva verket skaffat sig ett läge där laget kan spela och vinna på flera olika sätt. Ivo Pekalski är frisk och hans höga kapacitet kan alltid lyfta MFF. Wilton Figueiredo kan tillföra en extra offensiv dimension, när det behövs. Mot IFK Norrköping fanns han redo att bytas in om målen inte hade kommit. David Löfquist spelade 90 minuter i U21 när MFF besegrade Häcken med 4-1 i veckan. Börjar Simon Thern gå på tomgång är det bara att kasta in honom. Längst fram blir Dardan Rexhepi för varje dag en allt vassare kandidat till en startplats.

Det går att fortsätta, men jag tror att det flesta har fattat det nu. MFF är inte bara stabilare än tidigare, Rikard Norling har dessutom väldigt många alternativa lösningar att ta till ifall han vill ändra en matchbild. Det gäller både inför och under matcherna!

Kul också att 1-0 kom i minut 62 när det pratats om att matchen skulle öppna sig i minut 60. Men om straff 1 och Ranties friläge resulterat hade det eftersnacket varit bara just snack…

När fick för resten MFF senast två straffar i samma match?

Båda var i vilket fall som helst korrekta. Och en bra slagen. Skjuta över är inte godkänt.

Och alla de sex spelarna som riskerade avstängning i nästa omgång; Pontus Jansson, Erik Friberg, Jiloan Hamad, Miiko Albornoz, Ricardinho och Ivo Pekalski klarade sig från gult kort. Förr eller senare kommer någon att få stå över, men ju längre tid MFF har alla tillgängliga desto bättre.

…………….

Nu väntar landslagsuppehåll. U21-trion Jiloan Hamad, Pontus Jansson och Miiko Albornoz åker iväg på sitt håll och Tokelo Rantie ska spela för Sydafrika och Markus Halsti för Finland. Bara att hålla tummarna för att de kommer hem med inspiration istället för skador.

…….

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson påpekade lugnt att MFF var snäppet bättre, särskilt kvarten efter paus och att 2-0 var rättvist. Han berättade också att Peking har fem förluster, mot de fyra lagen som ligger ovanför i tabellen – ”vi är inte riktigt färdiga att ta dem – än” – och mot GAIS. ”Fast det där med GAIS kan vi skita i nu.”

Visst kan man det.

…….

Till sist:

Filip Helander!!!! Say no more.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.