Större blir det inte i Allsvenskan

Derbyn i all ära, de är heta. Men större än Malmö FF-IFK Göteborg blir det inte.

Det är svensk fotbolls två särklassiga giganter som möts!

Talar vi titlar är de överlägsna.

Tittar vi på internationella framgångar är de ännu mer överlägsna.

Dessutom är det ettan och tvåan i maratontabellen som ställs mot varandra.

Prestige ut i fingerspetsarna och vingslag från historien som i intensitet kan konkurrera med vilket höststorm som helst. Det här är kul…

Just i år talar hittills även allt för att det blir ett maktskifte i toppen av maratontabellen. Malmö FF har efter en lång väntan återtagit sin förstaplats. Håller den säsongen ut blir det en viktig framgång.

Att ledningen står sig över torsdagskvällens match kan vi ta för givet. En man vars räknekunskaper jag litar på (hej Peter Lind)  har plockat fram att det krävs en IFK Göteborgs-seger med 35 måls marginal för att passera. Mycket kan hända, men inte det.

Historien är sin sak, det mest betydelsefulla för spelarna som ska gå in till matchen är dock nuet. Och för Malmö FF är det guldjakt som gäller.

Malmö FF är ett ramstarkt hemmalag, men det har skett ett litet trendbrott den senaste tiden.

När alla fortsätter tjata om hur dåligt MFF är borta har de fem senaste matcherna utanför Malmö gett tre segrar, en oavgjord och en förlust.

Samtidigt har det blivit oavgjort i två av de tre senaste matcherna på Swedbank stadion. Med tanke på det totala utfallet i toppmatcherna i den senaste omgången var 1-1 mot HIF helt okej. Den här gången är det bara seger som gäller.

IFK Göteborg är naturligtvis för bra för att bli indraget i en kvalstrid, eller borde åtminstone vara det. Prestigen i matcherna mot MFF innebär också en extra tändning.

Men Malmö FF är och ska vara favorit.

Jag är heller inte lika imponerad som många andra av IFK Göteborgs storsatsning.

Att klistra in epitetet Real före storsatsande svenska lag är så korkat att det borde förbjudas, men om vi struntar i det ett tag och jämför är det lätt att konstatera att det krävdes rätt mycket mer för att bli Real Malmö i början av 2000-talet än Real Göteborg i år.

MFF plockade in spelare som Niklas Skoog, Afonso Alves och en av Sveriges genom tiderna största Patrik ”Bjärred” Andersson. Dessutom kunde man lägga till Jon-Inge Höiland, Andreas Yngvesson och Mattias Asper. Igor Sypniewski var onekligen också ett stort namn även om just den värvningen inte blev så perfekt.

IFK Göteborg värvade Kjetil Waehler, Emil Salomonsson, Nordin Gerzic, Daniel Sobralense, Johan Alvbåge och Ponuts Farnerud.

På knappa tio år blev ”Real” rätt mycket sämre.

Men, som sagt, vi skiter i det där med Real. Allsvenska lag är sig själva nog, inte minst om de har traditionen och meriterna som både Malmö FF och IFK Göteborg kan skryta med.

Oavsett väder; under 15 000 åskådare är en skam.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.