Positivt med perspektiv

Med lite perspektiv på MFF-matchen mot HIF finns det mycket positivt att plocka fram.

Att MFF tappade i guldstriden köper jag inte.

MFF gick in i omgången två poäng efter ledarlaget och gick ur den med samma avstånd.

Lägg till att bortaderbyt mot Helsingbogrs IF är en av säsongens svåraste matcher. Samtidigt hade toppkonkurrenterna betydligt lättare motstånd. Därför fanns det anledning till stor oro inför just den här omgången. Resultat: MFF spelade jämnt med AIK och Elfsborg och tappade två poäng mot BK Häcken, men med alla lagen fortfarande inom ett litet avstånd. Inte så illa pinkat alls.

Det understryker dessutom två saker:

Häcken kan bli den svåraste motståndaren.

Det är IFK Göteborg-matchen på torsdag MFF inte har råd att förlora.

Matchen mot HIF  gav även ett par positiva svar.

Det i längden viktigaste var att MFF har ett försvarsspel som håller även utan veteranen Daniel Andersson!

HIF:s anfall kom ingenstans och det var egentligen bara i kontringsspelet som det blev farligt. Målet kom ju på ett skott från 30 meter som studsade i vätan och som MFF-målvakten Johan Dahlin i normala fall räddar 499 gånger av 500.

Pontus Jansson var matchens lirare och en klockren femma i betyg.

Men det många missade var att Filip Helander var nästan lika bra.

I de fyra matcher MFF nu spelat med Filip, född 1993, och Pontus, född 1991, har laget släppt in 0,5 mål i snitt. Först hemmamatcherna mot GIF Sundsvall (2-0) och Mjällby AIF (1-1) och sedan borta mot Åtvidabergs FF (1-0) och HIF (1-1).

Jag har hela tiden hävdat att Daniel Andersson varit en fenomenal spelare och en fantastisk tillgång för MFF och fortfarande klarar att prestera på hög nivå.

Men samtidigt även framhållit att ska han ta ett kliv tillbaka och fullt ut satsa på tränarrollen är det nu när MFF har en uppsjö unga duktiga mittbackar som står i kö för att få spela. Och dessutom klarar av det om de får chansen.

Pontus Jansson är en framtida fast A-landslagsspelare. Det tror jag att Filip Helander också är.

Med konkurrens från Jasmin Sudic – förhoppningsvis bara tillfälligt placerad i frysboxen – Markus Halsti – allroundspelare som allt mer börjar motivera en kontraktsförlängning – samt unga lovande spelare från U19 och U17 ska heller ingen av dem känna sig säker på en plats.

Det finns fortfarande folk som hävdar att MFF borde gå ut och köpa en etablerad mittback.

Jag höll inte med dem inför säsongen.

Jag begriper dem ännu mindre nu.

Nästa positiva besked var att Erik Friberg gjorde sin hittills bästa allsvenska insats i MFF-tröjan.

Ivo Pekalski är på väg tillbaka. Fortsätter Friberg att övertyga och Wilton Figueiredo att göra viktiga mål kan han skynda långsamt. Samma sak gäller för Simon Thern.

När dessutom David Löfquist nu börjar påminna om att han kan fylla vakansen på vänsterkanten kan Thern vässa konkurrensen i mitten av mittfältet och Alex Nilsson i anfallet. Det vill säga kämpa om platserna där de ska göra det.

Löfquist gjorde en rostig start mot Åtvidaberg. Mot HIF började han bra och kom i lägena innan han försvann ur matchbilden. Men det handlar om en process där han spelar sig i form och det går åt rätt håll.

MFF är i ett bra läge både i försvaret och på mitten inför guldstridens avgörande.

Problemen finns i anfallet. Mathias Ranégie är inte ersatt. Men det finns hopp.

Daniel Larssons måltorka skymmer att han tar på sig en allt större arbetsinsats och Dardan Rexhepi börjar hitta rätt. Tokelo Rantie har redan övertygat och Alex Nilsson kan som sagt i fortsättningen konkurrera där han ska göra det.

………………

Imorron onsdag har ni för resten chansen att chatta med Pontus Jansson här på Skånskan-webben. Klockan 15.00 sätter han sig framför datorn.

Ställ gärna era frågor redan nu. Det gör ni här.

Pontus är för resten en upptagen man. Efter chatten sticker han ut till Husiegårds idrottsplats där han är med på Husie IF:s talangläger och snackar med de unga spelarna.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.