Polisen har också ett ansvar

I flera veckor har det pratats om mycket annat än det sportsliga inför derbyt mellan Helsingborgs IF och Malmö FF.

Berättigat med tanke på historiken, ännu mer på grund av det olyckliga förslaget att tvångsbussa bortasupportrarna.

Det var ett dumt och alldeles för kränkande beslut som dessutom sände ut signaler om att alla fotbollssupportrar/åskådare är en grupp man kan bunta ihop och behandla lite hur som helst.

Tack och lov kom supportergrupperna i MFF och HIF överens om en lösning. Det var bra gjort och efter det har alla utgått från att förutsättningarna skulle vara goda för ett hyfsat lugnt och bra derby. Med undantag av polisen.

Polisens representanter har fortsatt att tjata om hur mycket det kostar att bevaka högriskderbyn, att nu måste supportrarna visa att de lever upp till förtroendet, ta sitt ansvar och så vidare….

Men vilket ansvar har poliserna själva?

Skulle det brinna i polissjälen om man gav supportrarna ett lillfinger?

Som jag ser det finns det tre alternativ att ställa mot varandra; 1) man hade inte gjort någonting utan kört vidare som de senaste åren. 2) man hade stått fast vid tvångsbusslösningen och skapat en situation med ilska och misstroende som mycket väl kunde lett till kaos och konfrontation. 3) man kunde också – som blev resultatet – säga ja till supportrarnas lösning.

Jag tror att vi är många som först tyckte att det inte gick att hålla fast vid 1) och att när sedan 2) av väldigt goda skäl förkastades var 3) mycket bättre än både 1) och 2).

Har ni hört någon från polisen ens antyda att det var positivt att man övergav tvånget?

Väl är ett extraord som nästan alltid är onödigt i skrift, men här passar det utmärkt för att beskriva polisens inställning. Vi får VÄL köpa supportrarnas lösning, vi får VÄL ha förtroende för dem och vi får VÄL tro att det inte ska bli bråk. Fast om det inte blir lugnt ska ni i alla fall inte komma och säga att vi sa att det skulle bli det.

Det finns bråkmakare i supporterkretsar. Men det är inget skäl till att införa kollektiva bestraffningar och kränkande åtgärder. Det är polisens jobb att ingripa mot brott. Sköt det! Helst utan att kasta skit på dem som bara utövar sin medborgliga rättighet att titta på en fotbollsmatch och ta sig dit och hem hur man vill.

Det är säkert oerhört jobbigt att bevaka ett högriskderby, oavsett om det är HIF-MFF eller AIK-Djurgården. Ibland även riskfyllt. Men om inte polisen som har utbildningen, kompetensen och tvångsmedlen att sköta uppgiften ska utföra den, vem ska då göra det?

Kostnaden då? En miljon kronor för att genomföra en fotbollsmatch, är det rimligt? Nej.

Men vi lever i ett rättsamhälle och det måste få kosta att upprätthålla detta.

Att just fotbollens kostnader debatteras är mest ett tecken på ett slags förakt. Idrott – och fotboll – är alldeles för oviktigt för att pengarna ska få lov att gå dit…

Knappt någon har invändningar mot att det ibland är oerhört dyrt att se till att demonstrationer och torgmöten kan genomföras.

Så är det i en demokrati.

Men ska vi vara lite högtravande är det faktiskt så att när den ideella föreningen HIF arrangerar en match mot den ideella föreningen MFF utövar man sin mötesfrihet. Med samma grundlagsskydd som vilken demonstration som helst.

Det finns massor med saker som kostar i ett rättsamhälle.

Rättegångar till exempel. Oerhört dyra. Men alltid en kostnad värd att ta.

Samma debattörer som tyckte att det var hemskt att det gick åt massvis med pengar att bevaka matchen mellan MFF och HIF som avbröts har säkert inte ens tänkt tanken att det även kostade en rejäl summa att åtala och fälla huliganen som sprang in på planen. Det ena får kosta, men inte det andra. Men i själva verket är båda sakerna egentligen bara en del i den samlade kostnadssumman för att upprätthålla och försvara vårt rättssamhälle.

Fotbollen innebär heller inte bara kostnader för samhället.

Flera har redan uppmärksammat det på twitter och lite varstans. Men lika bra att ta det här också:

Bara i moms på de sålda biljetterna i matchen HIF-MFF drar staten in runt 250 000 kronor.

Förra året såg över 1,7 miljoner åskådare allsvensk fotboll. Ett snittpris på 200 kronor per biljett (lågt räknat) ger 340 miljoner kronor. 6 procent moms på det ger över 20 miljoner i skatteintäkter till staten. När hörde ni senast en politiker nämna det?

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.