Det kan bli Häcken högst

Vi är många som varit rätt sent ute, men det är dags att säga det nu:

BK Häcken kan mycket väl snuva Malmö FF – och AIK och Elfsborg – på guldet.

Jag blev väldigt imponerad av BK Häckens 3-0-seger över Djurgården. Och jag har svängt.

Tidigare när jag sett Häcken och imponerats har ändå baktanken att det är ju lilla Häcken och ett sånt lag vinner inte allsvenskan funnits där. Men steg för steg har i alla fall jag fått anpassa mig. Sanningen är att det kan Hisingslaget mycket väl göra.

Offensiven är grym. 53 gjorda mål på 22 matcher säger det mesta, laget som gjort näst flest (Åtvidaberg) har 40. MFF och Elfsborg har 37. AIK har orkat med 30.

Omställningspelet går i raketfart med precision, Häcken vågar som kanske inget annat lag i allsvenskan passa bollen till markerad spelare och utnyttja fördelarna det ger och man gjorde ett klipp när Oscar Lewicki gick till Häcken istället för MFF när han återvände från Bayern München.

Jag är väl medveten om att det var Oscar Lewicki och hans familj som valde bort Malmö FF. Vet också att han var sur på MFF och MFF var det på honom när han lämnade. Frågan jag tycker att man kan ställa är om Malmö FF under tiden Oscar var i München gjorde något för att lappa ihop förhållandet så att man skulle ligga hyfsat till den dagen han valde att återvända?

För facit blev att MFF inte var i närheten av att ligga bra till. Tvärtom. Om jag förstått det hela rätt fick Malmö FF inte ens reda på att han skulle komma tillbaka till Sverige förrän han redan var klar för Häcken.

Att Oscar Lewicki håller hög klass har han visat många gånger i år. En gång till när han mot Djurgården tidigt fick ta klivet ner som nödlösning på mittbackspositionen och löste det perfekt.

Men Lewicki är bara en av många förklaringar till att BK Häcken kan vara ett guldlag. Den främsta är kanske att klubben, ledarna och spelarna själva nu verkar tro på att chansen finns. Häcken har gått från att tänka vi kan vara bäst till att våga tänka vi är bäst. Och än har det inte synts något nervdaller alls.

Vill ni läsa mer om BK Häcken så har Robert Laul skrivit en väldigt intressant artikel efter Djurgårdsmatchen.

Jag tror fortfarande att Malmö FF vinner SM-guldet. Men det kan som sagt bli Häcken.

Och tittar man på prestationerna MFF gjort mot toppkonkurrenterna finns ett tydligt mönster. Även om allsvenskan inte är färdigspelad är Häcken det enda laget som kan få pluspoäng mot MFF.

Mot Elfsborg seger hemma, förlust borta.

Mot AIK seger hemma, ännu ej spelad bortamatch.

Mot Häcken oavgjort hemma, förlust borta.

Och tar man med femman Helsingborgs IF så har MFF vunnit hemmamatchen. På måndag spelas bortaderbyt.

Sedan kanske det inte är just en guldfest i sista omgången i matchen mellan GIF Sundsvall-BK Häcken alla ser fram emot. Med ett hemmalag som säkrat kontraktet och inte drar särskilt mycket folk i svinkylan mot ett borta- och guld-lag med 25 tillresta supportrar som jublar när kaptenen höjer bucklan. Men det är faktiskt inte BK Häckens fel!

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.