Löjligt tät guldstrid väntar

Efter Malmö FF:s och BK Häckens segrar är guldstriden så tät att det nästan är löjligt.

Elfsborg leder med Häcken, AIK och MFF samtliga bara två poäng bakom.

Efter insatsen mot Åtvidabergs FF kan jag se en sak som talar för MFF, att man klarade att vinna utan att övertyga.

Det gör ett guldlag, och det gjorde MFF flera gånger 2004 och 2010 också, även om många nu säkert har glömt det.

Första halvleken var trög, initiativlös och Åtvidaberg var bättre. Andra halvleken satte MFF mer fart i presspelet – något Rikard Norling hyllade sina assistenter Daniel Andersson och Jörgen Pettersson för – det blev lite mer fart, något bättre spel, men Åtvidabergs FF var lika bra.

Ändå vann MFF och det är en styrka hur man än vrider och vänder på det.

För det är inte lätt att vinna i Åtvidaberg. Det har heller inte varit enkelt för MFF att vinna borta, varken på gräs eller konstgräs. Nu gjorde man det och med ett guld att jaga går det att bortse från att MFF egentligen inte förtjänade mer än oavgjort

Jämför med Elfsborg som fortsätter att inte kunna vinna på gräs, nu är det 414 dagar sedan man senast gjorde det.

MFF är inte bra borta, men ändå ramlar åtminstone en del poäng in.

Elfsborg toppar visserligen tabellen, men jag tror faktiskt att man redan kan räkna bort Boråslaget ur striden. Då är jag betydligt mer rädd för AIK och Häcken. De har en mer jämn prestationskurva på hög nivå.

Kom ihåg var ni läste det först – i alla fall om jag får rätt – men jag tror att Elfsborg blir fyra i sluttabellen.

Inför matchen ställde jag tre frågor, eller påpekade tre MFF-problem.

1) Det svaga bortaspelet och de få poängen där.

2) Att man för ofta misslyckats med att spela på Elfsborgs svaga resultat och ta in.

3) Svårigheten att ersätta Jimmy Durmaz och Mathias Ranégie.

Oavsett kvalitén på spelet är tre poäng ett bra svar på de två första frågorna.

När det gäller den tredje är det för tidigt att blåsa faran över. Eller rättare, de två spelarna går inte att ersätta. Man får göra så gott man kan och hoppas att summan av hela truppens spelare blir bra nog för serieseger även utan dem.

Tokelo Rantie är en riktigt vass anfallare, men kan aldrig bli lika viktig för ett lag vars spel inte fungerar som Ranégie var. Men Rantie har ändå snabbt blivit så betydelsefull att han inte får bli skadad.

Därför fanns risken att straffsituationen på en och samma gång räddade och sänkte MFF i guldstriden. Det beror på hur allvarlig skadan är. En axel ur led var beskedet direkt efter matchen och i så fall bör han vara tillbaka snabbt.

Pontus Jansson var nära att bryta matchen, men bet ihop. Det blev väldigt mycket värt eftersom mittbacksspelet var MFF:s stora styrka. Pontus var stabil och Filip Helander var sensationellt bra med tanke på hans ålder och speltid.

Jag gillade också Erik Fribergs tankar och slit på mitten.

Men bästa beskedet var att fyra spelare som riskerade att få sin tredje eller sjätte varning slapp det. Varken Pontus Jansson, Jiloan Hamad, Ricardinho eller Miiko Albornoz fick syna det gula kortet. Men Johan Dahlin åkte på sin andra varning och Erik Friberg sin femte. Det innebär att MFF nu går in i en period med fyra matcher på åtta dagar med sex spelare som blir avstängda nästa gång de varnas!

Dessutom börjar perioden med ett hett derby mot HIF där varningarna kan komma tätt.

Bra då att Dardan Rexhepi gjorde ett starkt inhopp. Han har varit på uppgång den senaste månaden. Skönt om han hittar självförtroendet och kvalitén när det drar ihop sig till slutstrid. Det måste fler bänkspelare göra. Och David Löfquist måste skaka loss rosten.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.