Klart att Zlatan ska ha en platta

Så fick då Zlatan Ibrahimovic sin platta på Mamöidrottens Walk of Fame.

Givetvis ska han vara med där.

Det tyckte garanterat de runt 500 som följde proceduren på plats också.

Juryn ska ha stort beröm för att ledamöterna valde att ”blunda” för kravet att prestationerna egentligen ska utföras när den aktive tävlar för en Malmöklubb. Det är ett otidsenligt krav, omöjligt att hålla fast vid.

Zlatans betydelse för Malmö och Malmöidrotten är gigantisk och ökar för varje ny titel, skytteligeseger, guldboll och landslagsframgång han lägger till den massiva meritlistan. Att han representerat stora utländska klubbar är både en nödvändighet (för segrarna) och en bisak (för priset).

Zlatans anknytning till Malmö FF och Malmöfotbollen är dessutom svår att överdriva och ständigt pågående. Han räddade ett ekonomiskt krisande MFF när övergångspengarna från Ajax flöt in, han var med om att tända gnistan i återtåget från superettan som senare ledde till SM-guldet 2004 och han är och förblir en av de stora förklaringarna till att fotbollsintresset i Malmö numera utklassar det som fanns på 70- 80- och 90-talen.

Det var både nödvändigt och självklart att redan nu ta med honom bland de 22 som hittills fått sina minnesplattor på det öppna utrymmet mellan gamla och nya Stadion.

MAI:s Lennart Strand var också ett bra val.

När Sveriges genom tiderna mest framgångsrika friidrottsklubb firade sitt 100-årsjubileum gav man ut en jubileumsbok. Där var alla överens om att det finns fyra MAI:are som i ett historiskt perspektiv klart överglänser alla de övriga aktiva i föreningen. Gunder Hägg och Ricky Bruch kom med redan i det första urvalet i Walk of Fame 2009, ifjor lades Lennart Strandberg till och nu var det Lennart Strands tur.

Och visst var det härligt att höra Lennarts son Per från podiet säga att den år 2004 avlidne fadern säkert fortfarande springer ute på Ribban och att han efter det här gör det med ett stort leende.

Två bra val av juryn alltså, men de närmaste åren återstår flera hål som bara måste fyllas om Walk of Fame ska vara representativ för Malmös idrottsliv som det faktiskt sett ut.

Många tycker säkert att man ska öppna för fler idrotter, men då glömmer man bort att sex fotbollsspelare bland de 22 faktiskt innebär att den sporten är missgynnad!

Tittar man på de självklara namnen som saknas är nämligen nästan alla just från fotbollen. Mest anmärkningsvärt är att inte en enda av MFF-spelarna som var med och tog VM-brons 1994 har fått en platta.

Mest given är Patrik ”Bjärred” Andersson.

Om inte VM-brons, Champions league-vinnare, två gånger tysk ligamästare, två gånger Guldbollen-vinnare med mera ska räcka, vad krävs då

2013 vill jag se honom på podiet.

Jag vill dessutom att han ska få sällskap av Elisabeth Leidinge. Tio år som aktiv och ledare i MFF, EM-guld, VM-brons och sex SM-titlar räcker mer än väl. Ytterligare en fotbollsspelare, men ett gott val.

…………………..

Bussgate går vidare.

Hittills har inget fått mig att ändra uppfattning. Det är nödvändigt att göra något, men TVÅNGS-bussning är fel metod.

Imorron, måndag, håller Polisen presskonferens i Helsingborg. Då kommer ett första besked om diskussionerna som inleddes efter läktarmötet har gett något resultat.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.