En ny favorit är född

Måndagen den 27 augusti ”föddes” en ny publikfavorit på Swedbank stadion.

In i den 72 minuten kom Tokelo Rantie och visade farten, fötterna och finessen som förlöste MFF:s måltorka i jakten på de tre poängen som skulle minska avståndet till Elfsborg.

Frågan är när ett nyförvärv senast fick en sådan fantastisk start i Malmö FF?

In som avbytare mot Sandvikens IF i debuten och hat-trick när det till slut blev seger med 6-3. In som avbytare mot GIF Sundsvall i den allsvenska debuten och ett mål, som kunde varit fler, när det blev seger med 2-0.

Det finns åtskilliga spelare som startat med ett rejält brak i MFF-debuten. Bosse Larsson och Staffan Tapper är de jag i hastigheten kommer ihåg. Men de har kommit från de egna leden.

Intressantast av allt var dock att Tokelo Rantie när han intervjuades efter matchen på fullt allvar påstod att han inte var nöjd.

Han hade velat visa mer av det han kan, sa han och framstod samtidigt som ödmjuk. Fattar fortfarande inte riktigt hur han fick ihop den kombinationen. Man måste nog ha varit där för att förstå. Men så var det.

Tror till och med att hövdingen Eric Persson, om han suttit på  hedersläktaren ” in person” istället för som staty, hade tyckt att det var en ovanligt lyckad debut. Med allt han varit med om var han annars försiktig med de stora orden. Ingen jävla panegyrik, sa han. Och om ni inte redan vet vad det betyder så googla.

Eftersom det var officiell invigning av Hövdingens byst – eller snarare huvud – på hedersläktaren och hans ande lite grann svävade över Stadion ska jag därför göra vad jag kan för att  dämpa de där lovorden jag inledde med.

Ranties debut var fantastisk. MEN:

Sandviken var tröttkört när han kom in. Det var GIF Sundsvall också. Att starta är inte samma sak.

Kanske hade han fastnat i samma seghet som de övriga spelarna i den första halvleken.

Att inte ge credit till lagkamraterna som körde slut på Sundsvallsspelarna hade dessutom känts helt fel (där lät jag nästan som en tränare).

En del av den energi som MFF visade mot slutet kom redan när Simon Thern byttes in kvarten före Tokelo Rantie. Glöm inte det.

Glöm heller inte bort Jiloan Hamads insats. I den första halvleken var han MFF:s i särklass bäste spelare. Det ramlade lite grann bort.

Och kom även ihåg att det var Miiko Albornoz som satte dit det förlösande första målet, sedan Rantie, men även Mathias Ranégie förarbetat. Ranégie var stark som en oxe i den situationen.

…………………..

På presskonferensen kom Sundsvallstränaren Sören Åkeby med en intressant synpunkt på varför hans spelare tröttnade så totalt.

Gräs suger musten ur spelarna på ett annat sätt än konstgräs menade han.

Bra så!

Konstgräslagen kan gott ha det lite extra besvärligt.

Efter Syrianskas seger mot Mjällby är för övrigt Elfsborg officiellt sämst i hela all-svenskan på gräs.

Tidigare hade Södertäljelaget noll poäng på det underlaget mot Elfsborgs en.

På bortaplan har Elfsborg kvar att möta IFK Göteborg, AIK, GAIS, IFK Norrköping och Mjällby AIF. Gräs, gräs, gräs, plast och gräs – gräsligt för Boråslaget.

Lägg för övrigt märke till att jag skriver gräs istället för naturgräs. Köper nämligen med hull och hår argumentet att naturgräs är ett konstigt och onödigt nyord. Inte minst efter att på twitter ha sett, och själv bidragit med, fina exempel som naturflamingo, naturpåse och naturspann…

…………………

Daniel Anderssons skada var mycket värre än MFF avslöjade dagen före matchen.

Det sista som hände på träningen var att MFF-kaptenen täckte ett skott och sargade ett inre ledband i knäet. Nu blir han borta ett tag. Minst tio dagar, kanske mer, i värsta fall sex veckor, löd Rikard Norlings stalltips.

Därför var det ett härligt besked Pontus Jansson och Filip Helander gav. Båda var nämligen riktigt bra!

………….

Till sist:

15 hörnor. Till ingen nytta.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.