Häcken bäddade bra för MFF

Att de aldrig lär sig, alla som tjatar om att Allsvenskan är avgjord.

Det var den inte när de först började tjattra, det var den inte andra gången heller och efter Häckens rättvisa seger över Elfsborg finns det väl ingen som tror det längre?

Elfsborg kan vinna. Malmö FF kan göra det. Men det kan även BK Häcken och AIK. Jag skulle inte ens vilja såga bort Helsingborgs IF trots att laget är tio poäng efter ettan.

För Malmö FF:s del gäller det dock att utnyttja det gyllene läge som nu öppnat sig att knappa in på försprånget. Inom loppet av en knapp vecka, måndag och lördag, väntar hemmamatcher mot GIF Sundsvall och Mjällby AIF.

På Swedbank stadion har MFF ett ruggigt bra facit med hittills bara ett enda insläppt mål och massor med segrar och fina matcher. Det gäller givetvis att hålla i den trenden.

GIF Sundsvall är ett vassare lag den här allsvenska sejouren.Det behöver man dock i hög grad vara.

De två senaste besöken i Malmö har nämligen slutat med 2-6 (2005) och 0-6 (2008) i baken.

MFF:s 6-0-match 2008 var för resten den historiska sista hemmamatchen på Malmö Stadion. Extra roligt för alla som tyckte att det gamla betongpalatset med de de många härliga minnena var värt den slutpunkten.

Men på måndagskvällen är det ny arena och nya minnen som gäller och som ni kunde läsa i veckan finns numera också Eric Persson-bysten på plats på hedersläktaren. Att tappa poäng dagen när den officiellt ska invigas finns bara inte.

Det finns ett par stora frågetecken i MFF:s laguppställning

Efter den stängda träningen pratade MFF-tränaren Rikard Norling om att Daniel Andersson dragit på sig en skada och var ett osäkert kort. Jag tror att han spelar. Kaptenen har bitit ihop förr, så räkna med Daniel A och Pontus Jansson.

Matias Concha imponerande i cupmatchen mot Sandvikens IF, inte minst med sin inställning. Men MFF tar det lugnt med nyförvärven där det finns konkurrens så räkna med Miiko Albornoz och Ricardinho. För Ricardinho blir det dessutom ett jubileum. Det är hans match nummer 100 i allsvenskan för MFF!

På mitten blir det Jiloan Hamad, Erik Friberg, Wilton Figueiredo och Alex Nilsson om Friberg är helt okej efter skadan. Det tror jag han är. Att det är Alex Nilsson som är den nye vikarien för Jimmy Durmaz tar jag också för givet.

Efter Tokelo Ranties succé-debut mot Sandviken kan man också sätta frågetecken för om han eller Daniel Larsson ska spela bredvid givne Mathias Ranégie. Jag utgår från att det blir Daniel Larsson!

Det är skillnad på att springa ifrån ett trött Sandvikenförsvar och prestera i allsvenskan. Dessutom ska Daniel Larsson antingen säljas eller bli kvar under hösten. Om han ska få chansen i utlandet måste han få spela och ska MFF få rätt pris måste han spela. Och ska han vara kvar måste han också få spela – för självförtroendets skull.

Det är lockande att sätta in Rantie. Men i ett 50/50-läge kommer man än så länge varje gång att välja Daniel Larsson. Den ”förmånen” har han dessutom samlat ihop till efter sina år och insatser i Malmö FF! Ranties tid kommer.

…………………………..

David Löfquist är inte klar.

Efter träningen pratade Per Ågren om att det varit en lugn helg, både i in- och ut-lådan.

Han tippade också att det skulle dröja lite innan MFF och Parma kom till skott. För båda klubbarna är det ett lån som gäller och Ågren antydde att serie A-klubben har ett par för dem viktigare affärer att lösa först. Man vill nog även vänta ytterligare ett par dagar och se om det dyker upp någon annan klubb som vill KÖPA Löfquist. Knappast troligt, men det är ändå läge att avvakta…

……………

Efter BK Häckens seger på Rambergsvallen har Elfsborg fortfarande inte vunnit på naturgräs sedan juli förra året. I år har det blivit en poäng av 15 möjliga på det underläget. Boråslaget har 15 sådana poäng kvar att spela om. Efter matchen låtsades tränaren Jörgen Lennartsson som om det fortfaranded bara var en slump. Antingen är det skitprat eller så har hela Eflsborg stoppat huvudet i gräspåsen så att man inte ens ser problemet. Oavsett vilket blir det inget SM-guld om man inte omedelbart hittar en lösning.

…………..

Måste också passa på att hylla BK Häcken. Hisingslaget är inte bara bäst i Göteborg, man är överlägset bäst i Göteborg och kan även ta hem hela striden om SM-guldet. Om inte Elfsborg hittar rätt på naturgräset och Malmö FF hittar rätt på bortaplan så kommer man att göra det också.

Häcken är vassast i Sverige på att totalt springa sönder ett försvar och Oscar Lewicki borde spelat i MFF. Kom dessutom  ihåg att man besegrade Elsborg utan Martin Ericsson.

Till sist. Sju gula kort på Jon Jönsson och utvisning när han drog på sig det åttonde. Och ändå är det han som spelar med skydd!

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.