Nu har Eric Persson satts på plats

Nu har legendaren Eric Persson blivit satt på plats.

Bokstavligen!

På rätt plats, där han hör hemma.

Sedan tisdagen den 21 augusti är fundamentet med bysten av MFF-ledaren fast förankrat på VIP-läktaren på Swedbank stadion. Vill man går det därför alldeles utmärkt att inbilla sig att han under matcherna, precis som förr, med genomborrande blick håller koll på  spelarna, tränarna, styrelsen och alla andra som jobbar i Malmö FF.

Plus givetvis journalisterna. Med den nya placeringen hamnar Eric Perssons stenansikte bara ett par rader bakom oss. Det kommer faktiskt att kännas rätt tryggt.

Fast Staffan Tappers spontana förslag att man skulle montera in lysdioder i bystens ögonhålor så att det skulle stråla ut ett ilsket rött sken från ögonen när det behövdes kändes möjligen lite grann att ta i för mycket?

Historia är viktigt. Egentligen ska ingen som följer och intresserar sig för Malmö FF få lov att undvika att ha hört talas om Eric Persson.

Han var mannen som byggde upp och förvandlade klubben.

När han inledde sin långa ledargärning var MFF en småklubb. När han avslutade den var MFF framgångsrikast och mäktigast i svensk fotboll.

Han hade givetvis stor hjälp av många starka krafter, men det ska ändå inte dölja att förvandlingen till stor del var hans förtjänst. Det var hans drömmar, engagemang och framsynthet, men även hans hat som lade grunden.

MFF kom först.

Eric Persson var. precis som föreningen han styrde. präglad av arbetarvärderingar. Om han inte ägnat livet åt fotbollen hade han troligen blivit bostadsminister i en socialdemokratisk regering och Olof Palme kom personligen ner för att uppvakta Eric när han fyllde 80. Men när han skulle sluta som ordförande utsåg han det skånska kapitalets då starkaste man Hans Cavalli-Björkman till sin efterträdare.

Och alla som varit på ett årsmöte lett av Eric Persson vet att det inte var några problem för honom att få igenom det han själv hade bestämt. Han insåg helt enkelt att klubben stod inför utmaningar som krävde ett utökat och djupt samarbete med näringslivet. Då blev det så…

Eric Persson låg oftast steget före. MFF var först med spelarersättningar, gav sig iväg på stora och långa internationella turnéer, tog tidigt hit utländska tränare som gav nya impulser som sedan ledde till SM-guld och han rekryterade rätt folk till allt från kansliet till startelvan.

Det gjorde han utan att någonsin själv ha spelat fotboll. Ändå styrde han MFF och satt även i uttagningskommittén till landslaget. Alla accepterade hans beslut tack vare hans självklara auktoritet och resultat.

Hatet då?

Jo Eric Persson monumentala avsky mot IFK Malmö var alls inte bara en mask. Det var en realitet och drev honom till att gå genom väggar för att få revansch.

Stefan Rask, som bland mycket annat tränat Arlövs BI när det laget var som mest framgångsrikt och varit kanslist på Skånes handbollförbund, anställdes en gång på Malmö FF:s kansli.

När han kom upp till sin första arbetsdag och hälsade på alla ignorerades han totalt av Eric Persson, som ändå anställt honom och sagt att han skulle bli en stor tillgång.

Stefan försökte inleda ett samtal med Eric som vägrade svara. Han bara gick iväg.

En förtvivlad Stefan Rask frågade ett par andra i personalen vad som pågick. Inge Blomberg, som var en snäll man, sa bara lugnt.

– Gå hem och byt skjorta och kom tillbaka.

Stefan gjorde det och när han återvände hälsade Eric glatt och välkomnade honom med stort hjärta, visade honom hans plats och så vidare.

Förklaringen: Stefan Rask hade råkat ta på sig en gul skjorta. Eric Persson förklarade aldrig, han bara sände ut signalen – gör ALDRIG det igen!

Det är kanske inte politiskt korrekt att säga det, men…

Underskatta inte hatet som drivkraft för många stora mäns och kvinnors prestationer.

Nu sluts cirkeln när Eric Persson har lämnat klubbarnas gemensamma kommunala arena för att stå på hedersplats på MFF:s egen.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.