Dags att vinna cupen igen

Malmö FF är Sveriges överlägset bästa cuplag med 14 titlar.

Den senaste kom dock 1989, för långt över 20 år sedan, vilket är nästan det samma som en evighet i MFF-kretsar.

Efter söndagsträningen sa Rikard Norling att cupen är viktig framförallt för att MFF vill vinna den.

Inte för att den, enligt det nya upplägget, ger tre fina försäsongsmatcher i gruppspelsform, eller för att det är en lätt väg ut i Europa. Utan för titeln i sig! Det är dags att vinna igen. Så väljer jag i alla fall att tolka Norling.

Måndagskvällens hinder heter Sandvikens IF. Ett bra och spelande division 1-lag med en klassisk arena (Jernvallen – en av de tolv VM-arenorna 1958). Det ska MFF klara. Bara man får upp tempot som effektivt dödar sämre motstånd.

På träningen körde MFF med följande elva:

Robin Olsen – Miiko Albornoz, Jasmin Sudic, Daniel Andersson, Ricardinho – Jiloan Hamad, Wilton Figueiredo, Simon Thern, Alex Nilsson – Daniel Larsson, Mathias Ranégie.

Johan Dahlin har en ömmande höft som ett minne av Lazio-matchen. Han hade lite problem redan inför den, men ville gärna vara med och visa upp sig och gjorde verkligen det med en kanoninsats. Nu måste han stå över och det innebär att Viktor Noring åker med till Sandviken. Han skulle egentligen redan ha anslutit till Trelleborgs FF. Men MFF skrev lånekontraktet till och med den 20 augusti just med tanke på att han eventuellt skulle behövas som backup. Nu blev det så. Men Robin Olsen står. Klokt, det är ju han som ska vara kvar i truppen.

Ivo Pekalski (fortfarande ont i foten) och Pontus Jansson (behöver vila/ännu inte helt okej efter skadan) saknas också.

Att Alex Nilsson får spela yttermittfältare på vänsterkanten är intressant. Då kan man få in Simon Thern centralt. Eftersom Jimmy Durmaz fortfarade inte är ersatt och Malmö FF har vissa skadeproblem på mitten är det bra på två sätt. Dessutom är Alex värd chansen att få spela. Han är en genuin MFF:are som brinner för klubben och har både snabbheten och viljan som gör att det ska bli kul att se honom även i den positionen.

Men det hindrar inte att MFF fortfarande behöver värva en yttermittfältare.

Durmaz är inte ersatt och Tobias Lewicki har en timeout.

Det finns därför ett – eller två – hål i truppen.

Därför var det oroväckande att Rikard Norling när jag och Fredrik Lindstrand på City pratade med honom gav följande svar på frågan om han tror att det kommer in en yttermittfältare innan övergångsfönstret stänger:

– Jag är tveksam till om det blir någon ny yttermittfältare. Det finns ju bland annat en ekonomisk aspekt att väga in. Vi ska nog inte trigga upp förväntningarna och säga att det blir ett nyförvärv. I så fall blir ju bara besvikelsen desto större om det sedan uteblir. Bättre att utgå från att vi får klara oss med det vi har!

Bara att hoppas att styrelsen ger Per Ågren resurser att överraska Rikard Norling på ett positivt sätt. För även om det finns en klar poäng i att Matias Concha-köpet gör att man kan flytta över Miiko Albornoz på vänsterkanten är det inte fel att ha många alternativa lösningar!

………………

Glöm för resten att guldstriden skulle vara körd efter Elfsborg seger över Helsingborgs IF.

Elfsborg har fem bortamatcher på naturgräs kvar att spela. Det är över ett år sedan man vann en sådan match.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.