Testarna ska inte överskattas

Tendenserna står sig.

Malmö FF når ofta väldigt bra resultat mot engelskt motstånd och när de unga spelarna får chansen mot internationella lag går de bara rakt in och tar den.

West Bromwich Albion körde förvisso rejält reservbetonat. Men MFF vilade Mathias Ranégie, Johan Dahlin, Miiko Albornoz, Daniel Andersson, Ivo Pekalski, Wilton Figueiredo, Mathias Ranégie och Daniel Larsson från start och avslutade utan en enda spelare från segermatchen mot Gais senast i allsvenskan.

Och mot när andra halvlek börjat sätta sig bytte Malmö FF in A-lagsdebutanterna Egzon Sekiraca och Pawel Cibicki från U19 samtidigt som WBA plockade in landslagsspelare som James Morrison och Steven Reid.

Så visst ville man kvittera och få ett bättre resultat med sig hem. Men WBA sällade sig till Premier League-lag som Fulham och Wigan som inte kunnat rå på MFF. Om jag kommer ihåg rätt – vilket ni säkert rättar mig om jag inte gör – så har MFF inte förlorat mot ett engelskt lag sedan man mötte Nottingham Forest i mitten av 90-talet.

Det ska tydligen Nottingham till för att vinna mot MFF.

Ett par timmar innan WBA-matchen testade Malmö FF åtta unga spelare i U21-mötet mot Falkenbergs FF. MFF vann med 3-1 och Michael Andrew från akademin Dynamos i Nigeria satte dit alla målen och fixade en straff som han sedan brände. Han fyller 19 nästa månad.

Köp är det säkert många som säger!

Det kan vara rätt. Men behöver inte vara det.

Flera av de andra unga spelarna från division 1 och 2 i Sverige gjorde också hyfsade insatser. Stefan Ilic från Lunds BK inte minst. Men glöm inte att många av spelarna som ingår i MFF:s seniortrupp också är unga.

Alex Nilsson, som avgjorde mot WBA med ett iskallt avslut på Simon Therns suveräna djupledspass, är inte fyllda 20. Ändå har han spelat av och till i A-laget i fyra år.

Han ligger naturligtvis mycket längre fram i utvecklingen och i den viktiga kunskapen om Malmö FF:s sätt att spela än någon av de åtta testarna.

Överlägset bäst på plan i testmatchen var dessutom unge vänsterbacken Pa Konate från de egna ungdomsleden. Han tränade ett par veckor med seniortruppen för ett tag sedan – och hade det väldigt tufft. Nästa gång han får chansen finns förutsättningarna att det ska gå bättre. Han har utvecklats.

Pa Konate och Egzon Sekiraca, född 1993, och Pawel Cibicki, född 1994, är utmärkta exempel på att testare i åldrarna 16-20 som hämtas utifrån har en oerhörd tuff konkurrens att möta i de unga spelare som redan finns i MFF.

Någon slump att det var just Egzon och Pawel som byttes in mot WBA var det heller inte. Just de två tränade med A-laget veckan före den kassa bortamatchen mot Örebro SK. Och hängde med bra.

När jag bad Rikard Norling att jämföra statusen på till exempel Alex Nilsson och Dardan Rexhepi med testarna i U21 strax före var han också noga att påpeka att det knappt går.

De egna ligger LÅNGT före.

Det är lätt att förtränga när alla pratar om testare och nyförvärv hit och dit.

Spelare som visade upp sig mot Falkenbergs FF kan i enstaka fall bredda truppen och efter inskolning börja konkurrera. Men ska man göra skillnad är det nytillskott modell Tobias Sana från IFK Göteborg som gäller!

………………………

Skönast mot West Bromwich:

1) Jasmin Sudic och Pontus Jansson i första och Sudic och Filip Helander i den andra i en match där WBA inte tilläts skapa en enda målchans värd namnet.

2) Viktor Noring fick spela stabilt och hålla nollan. Väl unt.

3) Alex Nilsson. Mätt i mål per A-lagsminuter måste han vara överlägsen etta.

4) Simon Therns briljanta pass till 1-0. Vi tar det en gång till: Simon Therns briljanta pass till 1-0.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.