Dags att säga adjö till Durmaz

Känns inte som att det kommer att bli så många fler matcher för Jimmy Durmaz i MFF.

Eventuellt ingen alls.

När laget på fredagen tränade på Mariedals IP körde Rikard Norling i alla fall med Jimmy i B-uppställningen. I det som såg ut som en startuppställning spelade Simon Thern på kanten.

– Vi måste förbereda alla alternativ, sa Norling när han efter slutfört pass fick frågan varför?

Med tillägget:

– Det kan dröja och det kan hända snabbt. I stort sett när som helst.

Lägg till att allt nu tyder på att MFF och Genclerbirligi närmat sig varandra i förhandlingarna.

I Kvällsposten säger agenten Hasan Cetinkaya, som företräder den turkiska klubben, att ett nytt bud är på väg in. Och han borde ju veta.

Fyra miljoner mer eller mindre bekräftar Cetinkaya att Genclerbirligi har bjudit. Det är för lite.

Får MFF en mille till eller lite mer blir det affär.

Då hamnar man också där MFF-ledningen med Per Ågren i spetsen hela tiden tyckt att summan borde ligga.

Jämförelsepunkterna är mer än utbildningsbidraget hamnat på om Jimmy Durmaz inte fyllt 23 och ungefär lika mycket som Malmö FF fick för Guillermo Molins.

Man kan ha många synpunkter på att både Molins och Durmaz borde gå för mer än fem miljoner – så bra är de – men med bara ett halvår kvar på kontraktet är det en annan situation. Då är 5-5,5 miljoner ett rimligt pris.

Och när MFF får rätt betalt ska man givetvis släppa Jimmy Durmaz direkt.

Alternativet att tacka nej till pengarna för att kunna använda honom i guldstriden är lockande, men fel.

Att Jimmy Durmaz kunde hitta 100 procent fokus och göra en kanonmatch mot AIK är inte det samma som att han kan göra det en hel, eller ens en halv, höst.

Det handlar också om att sända rätt signaler, både till de just nu utlandsproffsaktuelle spelarna och till alla talanger som man hoppas ska välja MFF för att klubben är en bra språngbräda i karriären.

Dessutom måste pengarna in. Truppen måste fyllas på ibland för att bli levande. Pengar till det får man genom spel i Europa och/eller försäljning av spelare. Med Per Ågren vid rodret har MFF även blivit bättre på att vårda truppen man redan har (alla sign on-bonusar och löneökningar varken ska eller kan gå till nyförvärv). Europa är tyvärr inte aktuellt i år. Då går det inte att säga nej till samtliga försäljningar. Särskilt inte som det kommer att ta ett tag till innan den fulla effekten av uppgraderingen av ägandet av Swedbank stadion är på plats och den löpande driften går plus minus noll.

Det finns också en viss “kålsuparaspekt”, eller rättvisefaktor. MFF köper spelare som är Bosman eller på väg att bli det. Då måste man också acceptera att ibland sälja spelare från den egna truppen som är på väg att bli det.

Men inte för ofta. Och med ett plus för MFF…

……………………..

När både Pontus Jansson och Filip Helander och sedan även Jiloan Hamad bröt träningen var det många på Mariedals IP som blev lite oroliga.

Lugnet lade sig dock snabbt. Mer om det kan du läsa här.

……………

Två U19-spelare har varit med på A-lagsträningen torsdag och fredag. Det handlar om Egzon Sekiraca och Pawel Cibicki. Båda har hängt med bra!

……….

Till sist:

Bara ett par dagar till dess att Malmö FF kan gå förbi IFK Göteborg i maratontabellen! Om MFF slår Örebro SK och IFK Göteborg tappar poäng mot HIF blir det så.

Jag tycker att det är STORT!

Ni kanske tycker annorlunda. Men det är jag som har rätt 🙂

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.