Fram med pengarna

Nyheten att Jimmy Durmaz skrivit på ett treårskontrakt med Genclerbirligi i Turkiet slog knappast ner som en bomb.

Vi är ganska många som har sett det uppenbara att av spelarna MFF riskerade att förlora var han den som borde bli svårast att behålla. Jag är övertygad om att MFF kallt kalkylerat med att han skulle lämna.

När jag pratade med Jimmy efter torsdagens träning ställde jag en fråga jag redan visste svaret på (ibland gör man det), nämligen om han tycker att årets säsong är hans hittills bästa i karriären.

Givetvis sa han ja. Han har aldrig spelat bättre, han har mognat och höjt sig en klass. Det är därför han ska ta chansen nu att börja tjäna de riktigt stora pengarna och han är väl värd den.

Dessutom klickade det med Genclerbirligi. Jimmy berättade att redan efter två-tre matcher i år började flera utländska klubbar höra av sig. Sedan har han varit flitigt uppvaktad och han betonade att han sagt nej till större lag än Genclerbirligi och lika bra bud. Helt enkelt för att han känner att han hittat rätt, både med klubben och nivån.

– Tränaren tror på mig, jag kommer att få spela och kan använda ett par år där till att göra mig redo för ett kliv till, påpekade han.

Det är en hypotetisk fråga nu, men jag tror aldrig att det var ens nära en förlängning med MFF. Han är redo, han har vetat det, MFF har räknat med det och det är ganska naturligt och inte alls överraskande att det som hänt har hänt.

De intressanta frågorna är snarare om MFF kan få så bra betalt att han kan börja spela i Turkiet redan i höst? Och om det i veckan påskrivna kontraktet försämrade MFF:s förhandlingsläge?

När det gäller förhandlingsläget tror jag att svaret är ja, det har blivit sämre, men inte så mycket som det är lätt att tro. Framförallt för att MFF:s situation inte var särskilt god innan heller.

Kontraktet löper ut i november och något utbildningsbidrag finns inte med i bilden. Jimmy Durmaz fyllde 23 år i mars.

MFF:s starka kort är precis det samma som det var tidigare. Jimmy vill börja spela för Genclerbirligi så fort som möjligt, ligan startar snart och klubben vill naturligtvis använda honom redan under hösten. Men i så fall måste man betala bra för att kunna göra det.

Kaffepengar duger inte eftersom det finns ett värde för MFF att ha Jimmy Durmaz i truppen under hösten i jakten på det allsvenska guldet.

– Vi måste väga det värdet mot vad Genclerbirligi erbjuder, konstaterade Per Ågren när jag pratade med honom.

MFF måste också bevisa att man inte står med mössan i handen och släpper spelare bara för att vara snälla. Att ibland sälja spelare ingår i förutsättningarna, att sälja in sig som den bästa plattformen i Sverige för spelare som vill utvecklas och göra sig redo för spel ute i mer penningstinna ligor likaså, men MFF lever också på en marknad. MFF ska snarare få ryktet att man är bra på att tjäna pengar på sina spelare än tvärtom. Annars finns det gott om hungriga vargar därute som är redo att utnyttja det. Arvet från Hasse Borg måste förvaltas.

Utan att gå in på några summor bekräftade Per Ågren också att den turkiska klubbens bud hittills inte ens är i närheten av rätt nivå.

Vad är då rätt nivå?

MFF kommenterar inte, men jag vet att klubben använder sig av fjorårets övergångsaffär med Guillermo Molins som måttstock. En närmast perfekt jämförelse. Samma position (yttermittfältare som börjat få chansen i landslaget), kontraktsläge  (en höst kvar)och utveckling i spelet (bästa våren i karriären). Alltså samma pris. Det vill säga cirka fem miljoner kronor.

Det låter fullt rimligt!

Man kan även använda en uträkning av vad utbildningsbidraget hamnat på, om det varit aktuellt, och använda den summan som en absolut miniminivå.

I jobbet att få rätt betalt tror jag inte att kontraktet mellan Jimmy Durmaz och Genclerbirligi i sig ska vara något avgörande hinder. Egentligen kan det vara värre att det är på gränsen till för många kockar inblandade. Jimmy betonar att han fått ett mycket bra kontrakt, där gick en del pengar. Sedan är två agenter med i bilden, dels Jimmys agent Martin Dahlin, dels Hasan Cetinkaya som sköter klubbens förhandlingar. De ska också ha rejält betalt. Malmö FF får inte hamna i ett läge där man tvingas nöja sig med smulorna som blir över.

Ytterligare en part har också all anledning att följa affären med intresse, Jimmy Durmaz moderklubb BK Forward!

Går MFF miste om övergångspengarna gör Forward det också….

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.