Bortaspelet måste förbättras

Malmö FF:s insats mot GIF Sundsvall var inte ens i närheten av betyget godkänd.

För att nå dit hade det behövts en seger.

Då hade det gått att glömma det usla spelet och ändå se det som en styrka.

Nu blev det bara en kvittering och de två förlorade poängen innebär att det blir mycket svårt att komma ikapp Elfsborg efter EM-uppehållet. För glöm det där med att mycket kan hända under silly season. Där tror jag att Elfsborg kommer ut på den andra sidan mindre skadeskjutet än Malmö FF.

Å andra sidan lär ingen MFF-spelare bli köpt baserat på insatsen i torsdagens match på Norrporten Arena.

Om – jag skriver om för att det faktiskt inte är omöjligt – Malmö FF ska ta igen Elfsborgs försprång krävs det dock att laget direkt efter uppehållet löst problemet med de svaga insatserna på bortaplan.

Lika svårt som Elfsborg har att vinna på naturgräs har Malmö FF att prestera utanför Swedbank stadions trygga omgivningar. Sex poäng på sex spelade bortamatcher  är ett facit värdigt ett bottenlag, inte ett lag som ska tas på allvar i tätstriden.

Inför matchen mot GIF Sundsvall hade MFF släppt in 14 mål borta, något man inte gjort sedan säsongen 1932-33. Nu blev det bara ett insläppt, men jag hoppas verkligen inte att priset att hålla någorlunda tätt var att tappa det mesta framåt. Det finns en viss risk för det. I flera av de tidigare matcherna, till exempel mot Djurgården och IFK Norrköping, har Malmö FF trots de insläppta målen, skapat massvis med chanser och stundtals trots allt spelat riktigt bra.

Nu var det stillastående och fantasilöst och massor med långa bollar utan någon vettig adress sedan Mathias Ranégie tidigt lämnat planen med en befarad knäskada.

Det blev sämre med Markus Halsti och Ulrich Vinzents på ytterbackarna istället för avstängda Ricardinho och Miiko Albornoz. Däremot tycker jag inte att man ska skylla på det nya mittbacksparet Pontus Jansson och Jasmin Sudic.

Herregud, Sudic gjorde sin första match från start på över två år. Klart att det finns en massa ringrost att skaka av sig! Det finns bara ett sätt att lösa det, ge honom tid att spela sig tillbaka till den standard han höll innan de envisa skadorna drabbade honom. Jag tyckte att det såg bättre och bättre ut redan under matchens gång. Han spelade upp sig markant och efter två-tre 90-minutersmatcher till är han tillbaka i den form som fick supportrarna att sjunga om en back som käkade barn och drack fotogen.

Glöm heller inte att Pontus Jansson var bra. Jämför tryggheten i hans spel när han nu fick Sudic bredvid sig och mot Häcken när han spelade med en orutinerad och helt otestad Filip Helander.

Sudic och Jansson kommer att göra varandra bättre!

Mittbackssituationen är trots allt ett av MFF:s minsta problem. Framtiden tillhör Sudic och Jansson, med Daniel Andersson, Filip Helander, och nu även Marcus Haglind Sangré (första bänkmatchen mot Sundsvall!) som backup

Det är en nödvändig process som relativt snabbt kommer att bli lyckad. Men om någon tror att man i ett inledande skede inte kommer att sakna en spelare med Daniel Anderssons meriter är den personen rätt naiv.

………………..

 

Pontus Jansson var bra. Ivo Pekalski också (före paus bäst i MFF – tänk bara på hans passning till Daniel Larsson, där borde det blivit mål!). Okej tyckte jag även att Johan Dahlin, Jasmin Sudic och Jimmy Durmaz var. Inhopparen Alex Nilsson gjorde också precis det han skulle. Alex är en riktig målskytt och en stor kämpe. I övrigt var det många fötter som sattes fel och Jiloan Hamad var knappt med i spelet.

…………………..

Positivt trots allt:

MFF går in i uppehållet som tvåa. Före AIK och Häcken och med HIF som femma och IFK Göteborg som tia.

Med tanke på Malmö FF:s usla poängfacit på bortaplan är det faktiskt ett oförskämt bra utgångsläge! Enda felet är att Elfsborg stuckit iväg. Jag hittar ett visst hopp i att MFF hittills spelat många fler matcher borta än Elfsborg gjort på naturgräs. Kommer Elfsborg inte till rätta med sitt problem och MFF gör det med sitt kan det gå.

………………………

Och snart kommer Rick Kruys…

Skojade bara. Eller?

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.