Ranégie var bäst i Malmö FF

Två saker:

1) den på förhand viktiga trepoängaren blev ännu viktigare för framtiden med tanke på hur matchen utvecklades.

2) det är okej att gnälla på Mathias Ranégies chansmissar, men det är inte okej att låta bli att fatta att han är bra!

För att ta det första först. Malmö FF har haft stora problem med att stänga matcher. Om det hänt en gång till att man tappat poäng efter en stabil ledning som borde varit större, och med ett så sent kvitteringsmål som det Åtvidabergs FF fick, hade det varit förödande.

Inte minst när det väntar en trippel med ytterst viktiga matcher som Helsingborgs IF, IFK Göteborg och Elfsborg. Nu kan de bli precis så avgörande som alla har trott. Och MFF tar med sig lyckan och boosten som segermålet till 2-1 i den absolut sista spelaminuten gav.

När det gäller Mathias Ranégie känns det verkligen som jag följt en konsekvent linje när jag hyllar honom

Långt innan MFF värvade honom tjatade jag om att han var exakt den spelartypen som saknades och behövdes i Malmö FF.

När han till slut kom hävdade jag att det var självklart att han kommer att göra nytta för laget.

Sedan har jag stenhårt hållit fast vid att det märks negativt när han inte är med och att det snart kommer att lossna även i målskyttet.

Nu gjorde han två klassmål. Ranégie har det mesta som krävs av en riktigt duktig anfallare och avslutare. Han har dessutom exklusiva egenskaper som bollmottagare, huvudspelare, uppbackare och avlastare som ingen annan anfallare i MFF-truppen besitter.

Visst var det dåligt att bränna det öppna nickläget i första halvlek, en ensam granplanta på ett kalhygge kunde inte varit mer isolerad än MFF-anfallaren var i sitt friläge. Han missade ett par öppna chanser till. Totalt hade han fem.

Men det blev mål på två av dem. Båda gångerna var det dessutom förmodligen svårare att sätta dit bollen än de övriga tre gångerna och han gjorde det.

Det går att snacka mycket om att han var skyldig att näta efter missarna och att det är både flyt och tur att få till ett så sent segermål. Men när matchen nu ska summeras var det lik förbannat han som räddade de tre poängen

I mitt tycke var det Mathias Ranégie som borde utsetts till matchens MFF-lirare.

Sedan kan man ju göra sig lustig över att han skyllde den grova målnicksmissen före pausen på att han fick strålkastarljuset i ögonen. Jag slängde väl själv iväg nåt halvroligt på twitter när jag hörde det.

Om att det inte finns något elljus på Rambergsvallen, eller att det var därför han nickade med ryggen mot målet vid 1-1 och så vidare. Ni förstår.

Men jag tycker faktiskt att det är både skönt och uppfriskande med spelare som svarar ärligt på frågorna. Det vinner man på i längden.

Ranégie var alltså bäst. Näst bäst tycker jag var en målfotoaffär mellan Erik Friberg (bland annat ett lysande pass till 1-o och ytterligare ett till ett öppet läge), Jimmy Durmaz och Daniel Larsson. När Daniel L kom in istället för en ovanligt blek Jiloan Hamad och Simon Thern bytte position kom öppningarna. Men då blev det också ännu mer viktigt att Mathias Ranégie kunde ta emot, hålla i och skarva vidare.

Pontus Jansson var för resten tillbaka i det säkra spelet.

På tal om pass. Miiko Albornoz precisionsinlägg till 2-1 var ett bra argument för att det blir svårt för Ulrich Vinzents att ta tillbaka högerbacksplatsen.

Till slut kan man säga att MFF och HIF genrepade inför derbyt på exakt samma vis, med att ta en uddamålsseger mot ett motståndarlag man egentligen borde ha manövrerat ut mycket enklare…

…………….

Att varna för Åtvidabergs effektivitet var i hög grad motiverat. Laget hade ett enda avslut på mål. Det gick in.

…………….

Kul att se att en av de bästa i Åtvidaberg var den gamle MFF-ungdomsspelaren och Onslunda-fostrade Tobias Nilsson. I Falkenbergs FF ifjor och i allsvenskan nu. För att stanna ett tag om man ska döma efter dagens insats.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.