Det här måste MFF bara vinna

Tillbaka i hemmaborgen måste Malmö FF bädda för Borg-veckan.

Efter söndagens match mot Åtvida-BERG möter MFF nämligen Helsing-BORG, Göte-BORG och Elfs-BORG.

Jag gillar inte att prata om tåg som går, om topp- och andra strider som avgörs innan det ens spelats tio omgångar. Men låt oss ändå enas om en sak: en svit av matcher mot tre andra tippade topplag är viktig och det skulle inte vara så lyckat att tappa poäng i matchen precis innan man ska in i den. Inte minst för att det är exakt samma poängsumma som står på spel i alla matcher. Därför är samtliga fyra matcher precis lika avgörande.

Det finns en aspekt till.

Om Malmö FF tappar poäng hemma mot Åtvidabergs FF är det inte bara olyckligt. Det är dessutom dåligt.

Historiskt sett har MFF ett monumentalt övertag. Det är 17:e gången lagen möts i Malmö i allsvenskan. Av de hittills spelade matcherna har MFF vunnit 14, två har slutat oavgjorda!

Åtvid har inte bara aldrig vunnit i Malmö, man har inte vunnit över MFF sedan 1981, då det blev 3-2 hemma på Kopparvallen.

Även i den pågående allsvenskan talar det mesta för MFF.

Borta läcker försvaret som en Melittapåse med tolv insläppta på fyra matcher, hemma har man hållit nollan i alla tre matcherna. Och Åtvidaberg kommer till Malmö med fyra raka förluster.

Men det som framförallt är avgörande är att Malmö FF SKA vara ett bättre lag än Åtvidaberg. Jag förväntar mig att MFF går in och visar det.

Annars finns det saker MFF kan lära sig av Åtvidabergs FF

Nykomlingen har fått massvis med berättigat beröm för sina fasta situationer, ett segervapen ifjor i superettan som man klarat att ta med sig in i allsvenskan.

Något som kommit lite i skymundan är att Åtvidaberg är ett ruggigt effektivt lag på det mesta. Efter de sex första omgångarna toppade man tabellen både över hur många procent av skotten som träffade mål och hur många procent av skotten som gick i mål, 62, repektive 26,4 procent.

Lite bättre än MFF:s 42 respektive 9,2, vilket i båda fallen räckte till en tolfteplats. Å andra sidan säger det kanske lite om Åtvidaberg att man riskerar sin femte raka förlust trots effektiviteten?

Minns att jag tjatat ett tag om att det är dags att sätta in Jasmin Sudic i startelvan. Jag tror att det sker nu, och i så fall är jag inte alls orolig över att det ska finnas några sviter kvar från det långa skadeuppehållet.

Efter ett par matcher i allsvenskt tempo är han en av seriens bästa backar.

Över 13 000 biljetter är redan sålda, en riktigt bra siffra efter tappen mot Norrköping och Mjällby. De trogna hemmaåskådarna förtjänar att se en prestation som i den första halvleken mot Mjällby.

Då visade Malmö FF att laget har allsvenskans överlägset vassaste högstanivå.

Men för att ha någon nytta av den måste man klara att visa att man kan spela bra i 90 minuter.  I majoriteten av de hittills spelade matcherna har man inte ens varit nära att lyckas…

Det är för resten inte bara tre poäng som måste inkasseras mot Åtvideberg.

MFF måste också undvika gula kort på Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz. Båda står nämligen på två och blir avstängda efter nästa kort. Det har Malmö FF inte råd med.

Inte bara för att Jimmy gjort fyra mål och skuggar toppen av skytteligan och Jiloan inte ligger långt efter med tre utan mest för att backupen på just den positionen ännu inte håller samma höga klass som backupen på de övriga ställena i laget.

Tobias Lewicki och Simon Kroon känns för tunna och att Rikard Norling inför säsongen gick ut och efterlyste att MFF skulle värva en yttermittfältare sa en hel del. Han hade rätt.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.