Blogg om en twittervandring

Idag var jag med om något unikt.

Sveriges,  till någon protesterar drar vi till med norra Europas, första twitterrundvandring på en idrottsarena.

Plats: Swedbank stadion.

Värd: Malmö FF.

Inbjudna: folk som regelbundet twittrar om MFF, och inte bara gör det i jobbet utan för att de inte kan låta bli. Som jag…

I alla fall fick vi en rundvandring i Stadion guidade av Staffan Tapper och Hans Zielinski. Nu är det meningen att det ska bli regelbundet återkommande för alla som vill veta mer om Swedbank stadion, Malmö FF och klubbens historia.

Vi var lite grann testpiloter och det är bara att konstatera att Staffan Tapper är som klippt och skuren för uppgiften och Hans Zielinski som hans side-kick. Steg för steg, utan att Malmö FF gjort något väsen av det, har Swedbank stadions innanmäten och korridorer dessutom fyllts med memoriabilia. Nu finns där allt från tavlor och pokaler till tröjor och väldigt många fotografier och skalmodeller av arenan och arenans företrädare Malmö stadion.

Snart ska dessutom Eric Persson-statyn flyttas över från sin plats i vinterträdgården utanför gammel-Stadion till Swedbank stadion. Var huvet ska placeras är inte klart, MFF är öppna för förslag, men klart är att hövdingen ska hem – och synas.

Hövdingen var för resten av av många profiler som nämndes i Staffan Tappers många historier om MFF. Bland annat när han sedan Staffan blivit pappa visade upp sin berömda butterhet.

– Det ska jag säga dig, jag överlevde din pappa och jag ska överleva dig, men en generation till av din jäkla släkt är nog mer än jag klarar av.

– Ja, ja, så kan man också säga grattis, tänkte jag.

Men bakom butterheten hos Eric dolde sig givetvis en stor dos kärlek, både till MFF och spelarna.

Rundvandringen avslutades för övrigt med att alla deltagarna fick gå in i motståndarlagets omklädningsrum, vandra ut genom spelargången och upp till och ut på planen till tonerna av hymnen. Mäktigt!

Troligt pris för rundvandringarna, när de snart kommer igång blir 100 spänn. Säkert många som längtar, och internationellt är det här en stor sak med gamla hjältar som guidar runt på hemmaborgen. Det borde det kunna bli i Malmö också.

Staffan och Hans berättade för resten att de tyckte att motståndarlagets omklädningsrum var alldeles för fint.

– Tyvärr köpte de inte vårt förslag att ha en hylla ganska lågt över bänkarna så att man riskerar att slå sig i huvet när man reser sig hastigt för att gå in till matchen…

Något man inte berättade på rundvandringen var dock att det inte är så väldigt enkelt att flytta Eric Persson-statyn. Den stals en gång och efter det bestämde man sig för att förankra fundamentet extra rejält. Under marken är statyn därför knuten till en två ton tung betongklump. Man måste nog bruka ordentligt våld för att få loss den. Men MFF har fått klartecken från Fritid Malmö. Det jobbet kommer att bli gjort.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.