Ett guldtips och en politruk

Man vill ju gärna vara lite exklusiv.

Det trodde jag att jag skulle få vara eftersom jag redan före tisdagens upptaktsträff bestämt mig för att tippa Malmö FF som svenska mästare 2012. Men tji fick jag.

Först och främst tippade flest tränare – fem – MFF som guldvinnare och sedan visade det sig att hela församlingen, med klubbdignitärer, spelare, tränare, journalister och annat löst folk också hade samma mästartips.

Ändra mig tänker jag dock inte göra.

Därför Törners tips för 2012:

1) MFF, 2) IF Elfsborg, 3) HIF, 4) Kalmar FF, 5) IFK Göteborg, 6) AIK, 7) Gais, 8 BK Häcken, 9) IFK Norrköping, 10) Örebro SK, 11) Gefle IF, 12) Mjällby AIF, 13) Djurgårdens IF, 14) Åtvidabergs FF, 15) Syrianska FC, 16) GIF Sundsvall.

Guldtipset är bara till hälften baserat på truppernas inbördes styrka.

Missförstå mig rätt, jag tycker att MFF har en riktigt bra trupp, men det finns det många fler lag som har. Allsvenskan kommer i år att bli ett härligt race mellan många starka lag.

Det avgörande är istället att jag stenhårt tror på MFF:s nya upplägg med en övergripande ansvarig i Rikard Norling, en försvarstränare i Daniel Andersson, en anfallstränare i Jörgen Pettersson, en målvaktstränare i Jonnie Fedel, en lagledare i Leif Engqvist och ytterligare en assisterande tränare med fysansvar i Simon Hollyhead. Och det är inget spel för galleriet att nämna till exempel Hollyhead. Han har ett mycket större ansvar för besluten när och hur truppen ska träna än de flesta har en aning om. Lägg till en sportchef i Per Ågren, som i högsta grad är ansvarig och delaktig i hur hela upplägget ser ut och jag är övertygad om att det är utanför själva spelartruppen som MFF har sina exklusiva plusfaktorer i år. Det avgör guldstriden!

Efter att ha sett ganska många pass är jag övertygad om att inget annat lag tränar med samma tempo, effektivitet och individuell anpassning.

Därför tror jag alltså att MFF vinner. Hur de övriga resonerar vet jag inte. Kanske gick de bara vilse i mentometerdjungeln?

För man kan nästan undra vad stackars IFK Göteborg ska göra för att få lov att vara favorit. Värva räckte uppenbarligen inte.

Eller när ett försvarande mästarlag ska få lov att få tipsen med sig. Fem raka titlar för HIF talar sitt tydliga språk och dessutom hölls träffen i Helsingborg. Å andra sidan har inget lag lyckats försvara ett SM-guld sedan Djurgården gjorde det 2003 och dubbel satsning, på Sverige och Champions league, sliter säkert på en trupp som fick sina svåraste tapp redan förra säsongen. Då gick det att fullfölja. Att jag tippar HIF som trea innebär ju i själva verket att jag tror att man kommer att klara sig bättre än de senaste årens mästarlag har gjort.

Nyblivne SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson visade också upp sig och på tio minuters tal- och debattid la han beslag på alla de översta platserna på floskel-toppen.

Karln är en kvarleva från 70-talet, en politruk som det känns skönt att nye SEF-ordföranden Lars-Christer Olsson vill utmana.

Det måste han.

Annars kommer de svenska elitklubbarna ALDRIG att närma sig Europatoppen.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.