Atajics mål nyttigt på många vis

Att Bahrudin Atajic gjorde mål när MFF:s U21 spelade 1-1 mot Helsingborgs IF var bra på tre sätt:

1) Det var ett starkt resultat av ett mycket ungdomligt MFF mot ett HIF som ställde upp med bland andra Mattias Lindström, Erik Sundin, Alvaro Santos, Joseph Baffo och Emil Krafth.

2) Atajic visade att han verkligen vill ha ett kontrakt med MFF. Och att han har något att tillföra. Om MFF sedan väljer att fullfölja är en helt annan sak. Det hänger på vad Bahrudin, hans agent och Celtic säger. MFF vill helst låna.

3) Det satte press på Dino Islamovic och hans agent.

Dino har ju fått ett förslag till lärlingskontrakt med samma upplägg som de Filip Helander, Tobias Lewicki och Simon Kroon fått, men valt att avvakta. Samtidigt pratas det om att Fulham, Heerenveen och Waalwijk skulle vara intresserade.

Ingen i Malmö FF säger det, men det krävs faktisikt ingen större fantasi för att förstå att det just då passar riktigt bra att kunna visa att Bahrudin Atajic är ett alternativ. Ett bra sådant och ett aktuellt sådant. Inte minst sedan han gjort mål i en U21-match som Dino Islamovic inte deltog i.

För det finns ju ingen anledning att hymla. Det är till stor del agentens påtryckningar som ligger bakom Dino Islamovics tvekan att skriva på för MFF.

Fram till för ett tag sedan var det en lokal Sverigebaserad agent som hade hand om hans framtid. När det brände till överläts förhandlingen på Fabio Alho i London, som har flera betydligt mer etablerade spelare än Dino på sin lista.

Nu handlar det plötsligt mer om affärer.

På ena sidan: ett lärlingskontrakt i MFF och en möjlighet att fullfölja skolan, träna och spela i den  invanda miljön.

På den andra: Flytta till en utländsk klubb, börja i en B-uppställning i en ny ovan miljö där nyförvärvet ofta cyniskt ses som en ren chansning.

Klubbarna köper på sig billiga talanger, en av tio lyckas och de övriga nios öde struntar man i.

Det gör många agenter också, för då har man redan tjänat in pengarna på den första övergången. Mycket mer än man kan få för ett lärlingskontrakt i talangens moderklubb.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.