Ett bra försvar för MFF:s försvar

Låt det vara sagt med en gång.

MFF släpper in ovanligt få mål för att ha mittbackskris. Eller var det kris någon kallade det?

Jag håller stenhårt fast vid min linje. Problem är det inte tal om. Att kalla det kris är bara trams.

Och både spelet och statistiken håller med mig. De senaste matcherna har 18-årige Filip Helander spelat två gånger 90 minuter och MFF har hållit nollan. Han håller måttet. Men tendensen med stabilitet och få insläppta mål är inte ny. På sex och en halv matcherunder årets försäsong  – en av matcherna på Floridaturnén spelades ju med tre halvlekar på 45 minuter – har Malmö FF bara släppt in fyra mål.

Det kallar jag inte ett lag som behöver förstärka med rutin i backlinjen.

Rikard Norling prickade dessutom helt rätt när han efter 1-0-segern över Viking Stavanger berömde Filip Helanders insats och påpekade att det handlar inte om ”tur”. Exakt så. Det handlar nämligen om ett organiserat försvarsspel och en ung talang med ett moget spel, fin placeringsförmåga och ett naturligt lugn även i svåra situationer.

Dessutom med kloka uppspel och en fin vänsterfot. Att Miiko Albornoz tagit upp kampen om en plats i laget på båda kanterna och därmed utmanar både Ulrich Vinzents och Ricardinho är också ett bra besked. Det behövs alltid bredd och konkurrens. Ricardinhos insats var till exempel inte klockren mot Viking. Han passerade ibland gränsen till att bli slarvig och nonchalant istället för elegant.

Bäst i MFF var dock Erik Friberg. Han tog för sig direkt mot norrbaggarnaoch allt mer talar för att det blir han och Simon Thern – som också var bra – som tar de två centrala mittfältsplatserna.

Wilton Figueiredo är numera närmare en plats i laget som anfallare och Ivo Pekalski har haft lite för mycket skadeproblem på lite för kort tid.

Dessutom blir det ett annorlunda spel med firma Friberg och Thern. Ett snabbare och rakare! Wilton Figueiredo och Ivo Pekalski var allsvenskans bästa centrala mittfältspar 2010 och guld värda. Det var de med hjälp av passningsskicklighet, bolldominans och teknik. Simon Thern och Erik Friberg kan bli det 2012. Men troligen med mindre boll och mer fart, och ett kvickare sätt att nå anfallarna och agera tillsammans med yttermittfältarna Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad. Därmed har Malmö FF en ny härlig central duo och två spelare som egentligen är för bra för att stå utanför, och en femte i Amin Nazari som också vill vara med och leka.

Med det understödet och anfallsbesättningen Mathias Ranegie och Daniel Larsson – yttermittfältarna Jimmy Durmaz kan dessutom också ses som anfallare när MFF går till attack – borde dock MFF ha gjort fler mål. Sju på de sex och en halv matcherna är för få. Och skulle kunna vara ett problem.

Men nu nätade Larsson igen och det känns som det bara är en tidsfråga innan det lossnar.

Allt beröm för resten till GIF Nike som arrangör!

Alltid lika kul att komma ut till de mindre klubbarna och se det stora engagemanget. Hur så många ställer upp, jobbar hårt och får det att flyta. På Lomma IP var allt perfekt från Mellen till uppkopplingen i pressrummet. Och det fixade man på bara ett par dagar. I onsdags frågade MFF om det gick att spela matchen i Lomma, på lördagen hade GIF Nike satt hela maskineriet på plats.

Bra jobbat!

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.