Ett nytt varv med mittbackstjafset

Match imorron mot Viking Stavanger och vi kör väl ett varv till med innerbacksfrågan.

Problemet kunde jag skrivit, men som ni vet så ser inte jag det som ett problem, till skillnad från vissa andra.

I Lomma (klockan 15.30) blir det Pontus Jansson och Filip Helander.

Det hade det blivit även om Daniel Andersson inte skadat sig mot slutet av fredagens träningspass på Lomma IP:s naturgräsplan. Lårkakan, för en sådan var det, håller dock honom inte från planen särskilt länge. Redan nästa vecka ska han på nytt vara tillgänglig som back-up.

Markus Halsti stod över träningen efter att haft lite känning i ljumskarna. Han kunde varit med.

– Han ville, men Wille ville inte, förklarade Rikard Norling och såg jättenöjd ut efter att ha hittat just de orden.

I klartext: Halsti känner sig redo, men naprapaten Wilner Registre, och därmed även tränarstaben, vill vara mer försiktig.

Givetvis inte fel. Men det viktiga är att både Daniel och Markus snabbt är med i bilden igen. Därmed har inget ändrats i bedömningen att MFF har ett mittbacksförråd som håller för allsvensk toppstrid

Jag tycker helt enkelt fortfarande att de som inte inser potentialen och dynamiten i kvartetten Pontus Jansson, Jasmin Sudic, Filip Helander och Alexander Blomqvist har fel.

Helander spelade 90 minuter i 0-0-matchen mot Celtic. Han har samma potential till ett genombrott som Pontus Jansson. Det kommer inte att dröja länge innan man snackar om honom också som en storback.

Sudic tror jag är med i bilden fortare än de flesta tror. Jo, jag vet att Rikard Norling sagt att han inte räknar med honom fullt ut före EM-uppehållet och att hösten är bonus. Men det är sånt en tränare ska säga för att dämpa förväntningarna och inte lova för mycket varken för lagets eller spelarens del. Jag tycker snarare att det man hittills sett i år är en utveckling som visserligen går i små etapper, men som hela tiden bär uppåt. Titta på exemplet Miljan Mutavdzic säger kanske någon. Titta INTE på Miljan Mutavdzic säger jag. Skillnaderna är nämligen för många. Miljan blev en sämre spelare efter återkomsten. Att närmast förutsätta att samma sak ska hända med Jasmin är något pessimister kan syssla med. Dessutom var Jasmin en bättre spelare än Miljan redan före någon av dem blev skadade. Men framförallt kom Miljan tillbaka som en rädd spelare. Det tog tid att skaka av sig den rädslan. Inget i det lilla man hittills hunnit se av Jasmin efter återkomsten tyder på att han skulle spela på ett annorlunda sätt än för ett par år sedan.

Jag står fast vid att MFF har en unikt lovande mittbackskvartett (Blomqvist är inte redo nu, men kommer att bli det). Då ska talangerna ha chansen.

Om alla hela tiden bara skriker efter etablerade och dyra nyförvärv och inte vågar lita till talangerna de allsvenska klubbarna faktiskt producerar hur ska vi då få se genombrott som det Pontus Janssons stod för i MFF 2011, eller Alexander Milosevic i AIK?

Filip Helander har samma potential.

Med lite tålamod och utan otur har Jasmin Sudic det också.

Och Alexander Blomqvist har det 2013 eller 2014.

Rikard Norling stod för övrigt fast vid att den startelva han använder i träningsmatcherna är den samma han skulle använt om det handlat om en allsvensk premiär – nu.

Därför är givetvis laget hyperintressant:

Johan Dahlin – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Jiloan Hamad, Erik Friberg, Simon Thern, Jimmy Durmaz – Daniel Larsson, Mathias Ranegie.

Mitt i mittbackstjatet finns där ett par intressanta detaljer.

Dahlin går före Viktor Noring i målet.

Albornoz går före Ulrich Vinzents som högerback.

Och Thern och Friberg går båda före Wilton Figueiredo på mitten. (Ivo Pekalski och Amin Nazari står över eftersom de ännu är inne i slutfaserna av sin rehabbehandling).

För tillfället känns det som om Wilton har kortare väg in i laget som anfallare än mittfältare.

Det var för övrigt rejält kallt i Lomma på träningen. Har inte orkat titta på väderprognosen för imorron, men långkalsongerna är framlagda.

 

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.