Sätt stopp för mittbackstjatet

Har fått en hel del mothugg på min bestämda åsikt att det inte behövs köpas in en etablerad mittback i Malmö FF.

Därför kändes 0-0 borta mot Celtic med Pontus Jansson kvar hemma i Malmö och Markus Halsti på bänken riktigt bra.

För det första står jag fast vid min åsikt att mittbacksförrådet i MFF duger redan 2012.

För det andra är det en principsak. Malmö FF har allsvenskans i särklass mest lovande mittbackar, ja närmast ett överflöd på talanger och en situation som kanske dyker upp vart 30:e eller 40:e år.

Då hade det varit tjänstefel att gå ut och värva etablerat och dyrt.

Överord? Nej, absolut inte.

I kvartetten Pontus Jansson, Jasmin Sudic, Filip Helander och Alexander Blomqvist har Malmö FF en helt unik samling unga spelare från de egna leden. De har redan stöd av Markus Halsti och backup av Daniel Andersson, som mot Celtic visade att han fortfarande kan gå in och prestera både som mittback och mittfältare.

Mittback är den enklaste positionen att plocka fram egna talanger på. Nu har MFF lyckats. Då ska det utnyttjas!

Till skillnad mot de flesta – för att inte säga alla – av mina journalistkollegor tittar jag ofta på Malmö FF:s U21-, U19- och U17-lag och har gjort det en lång tid.

Jag tvekar inte en sekund att utnämna Filip Helander och Alexander Blomqvist till betydligt större talanger än Rasmus Bengtsson, och det gick ju ganska bra för honom när han lämnade MFF.

Hur bra Pontus Jansson kan vara vet alla som såg honom ifjor. Då var han lagets stora stjärnskott.

Hur vass Jasmin Sudic var innan hans långa skadeuppehåll minns säkert också många. Nu, en hel månad innan allsvenskan sätter igång, är han redan redo för 45 minuter. Utan backlash. Givetvis är det fortfarande osäkert om han kan komma tillbaka i full form, men det börjar kännas troligare att han lyckas än att han inte gör det.

Därför blir jag närmast upprörd över att det fortfarande tjatas om att MFF ska ut och köpa. I det här läget SKA de egna få chansen! I det här läget behövs dessutom pengarna till eventuella ytterligare nyförvärv betydligt bättre på andra ställen.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.