Nu är det dags för statyn

Trycket ökar! Allt fler vill ha en staty av Bosse Larsson på Stadionområdet.

Malmö stad ger på sin hemsida kommuninvånarna möjligheten att lämna medborgarförslag. Många tar chansen, en del initiativ uppmärksammas, andra glöms bort och några enstaka får namnen som stöttar förslaget att rasa in. Peter Österlins förslag att Kaiser Bo ska ha en staty är ett sådant.

Inte minst när MFF:s hemsida, och folk på twitter, hängde på. Då ruschade mätaren mot toppen och snart är antalet namn på den elektroniska underskriftslistan uppe i 1 000. Att jämföra med att bara två av de övriga cirka 50 förslagen har samlat fler än 100 namn. Och även om det känns taskigt att påpeka det så har vissa bara en enda undertecknare – nämligen personen som kom med förslaget.

Inget kan, eller borde, nu kunna stoppa en staty av Sveriges genom tiderna mest komplette fotbollsspelare!

Ju större den blir desto bättre. Och gärna placerad på supportertorget inne på Swedbank stadion. Det behövs mer utsmyckning.

Då kan man också strunta i Malmö stads korkade policy att det bara får resas statyer över avlidna. Inne på en privat arena måste det vara ägarna som bestämmer. Policyn känns för övrigt inte helt konsekvent. I vinterträdgården framför gamla Malmö stadion står numera Arne Jones skulptur-huvud av legendaren och förre MFF-hövdingen Eric Persson. Det konstverket kom till 1975. Eric Persson dog 1984. Alltså levde han i hög grad när det stod klart.

I sitt förslag skriver Peter Österlin att man kan kringgå kravet på att den avbildade personen ska vara avliden med att kalla statyn Fotbollens geni, eller något liknande, och låta Bosse Larsson vara symbolen.

Det gillar jag inte alls. Bättre att slå fast att policyn är korkad och strunta i den än att försöka gå runt den. Bo Larsson ska ha en staty och den ska heta Bo Larsson. Det där med kringåendet är dessutom redan gjort i ett annat fall. Marie-Louise Ekmans brons-Gösta vid kanalen kallas officiellt “det svenska tungsinnet”, men alla vet att det är Gösta Ekman som är motivet.

Varför ska då Bo Larsson stå staty i Malmö frågar kanske någon obildad eller historielös?

För att han är störst. Punkt slut.

Det finns många stora svenska – och Malmöitiska – spelare. Men Bosse var unik eftersom det fullständigt kvittade vilken position han fick uppgiften att spela på, han var bäst ändå. Allsvensk skyttekung tre gånger som forward. Dominant i landslaget och i allsvenskan både som mittback och mittfältare. Den kombinationen kan ingen annan visa upp. Dessutom är han en kultspelare som aldrig glöms av de som fick förmånen att se honom och uppskatttas även av tonåringarna i klacken som bara hört om hans bedrifter.

Det finns bara två på den nivån och det är Kaiser Bo och Zlatan Ibrahimovic.

Båda ska ha en staty i Malmö, men Bosse ska ha det först…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.