Ta inget för givet i årets MFF

En av flera intressanta slutsatser det går att dra av MFF:s försäsong är att saker många tar för givet inte alls är så givna.

”Sanningar” som utmanas är till exempel.

Miiko Albornoz är vänsterback.

Och oavsett vilket är han ändå chanslös i konkurrensen med Ricardinho och Ulrich Vinzents.

18-årige Amin Nazari står på tillväxt.

Och oavsett vilket är han chanslös mot Ivo Pekalski, Simon Thern, Erik Friberg och Wilton Figueriedo i kampen om mitten.

Så är det ju – faktiskt – inte alls. Amin Nazari är inte i A-truppen för ett be om ursäkt. Ivo Pekalski är given, när han är frisk, Simon Thern och Erik Friberg är bra, men nya och Wilton Figueiredo är skadad, och kanske inte ens mittfältare utan anfallare. Man ska heller inte döma Amin Nazari efter fjorårets insatser som nödlösning på kanten utan efter den rapidsnabba utvecklingen han haft i år på träning och i match.

Miiko Albornoz har under försäsongen fått vikariera för Ulrich Vinzents och göra sitt fotbollslivs tre första matcher som högerback. Det gick bra redan från dag ett. På sikt blir han svår att hålla utanför elvan och han har redan bevisat att de som tyckte att det var fel att värva honom hade fel. Men det finns också spelare som hamnat längre från en plats i laget. Med både Vinzents och Albornoz före sig har Filip Stenströms väg till en A-lagsplats blivit ännu ett par långa mil längre.

Fast som Gunde Svan sa; inget är omöjligt och även om han hade fel kan saker hända.

I Filip Stenströms fall handlar det om kreativitet! I MFF ställs det helt andra krav på ytterbackarna än i många andra lag. Det säger en hel del att Filip ser mer bekväm ut när han spelar mittback. Där blir han tryggare, när det inte ställs riktigt samma höga krav på fantasin, att utmana och ta sig förbi och komma upp i banan och interagera med de mer offensiva spelarna. Om Filip Stenström ska ta en plats måste han koppla loss bromsen. Men det kanske han – också – kan.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.