Överbetyg till Per Ågren

När Per Ågren tog över jobbet som sportchef i Malmö FF efter ikonen Hasse Borg var det många som vässade sågen.

Han kommer ju direkt från bankvärlden, hur ska han klara de tuffa förhandlingarna och snabbt skaffa den nödvändiga kunskapen om modern fotboll? Och ska han verkligen orka med att i princip ha en dygnet runt-jour, med 100 bollar i luften hela tiden?

Hittills har det gått riktigt bra! Visserligen startade det med en långbänk i processen när Roland Nilsson skulle sluta och ersättas, något som i princip förstörde förra säsongens guldmöjligheter. Men eftersom det till slut blev så lyckat – Rikard Norling är ett fynd! – och jag inte vet hur pass låst Per Ågren var av styrelsen och yttre omständigheter tycker jag inte att det ska påverka betyget för mycket.

I själva verket är det ju väldigt lätt att hitta positiva saker att plocka fram. Ska vi summera Per Ågrens affärer har han gjort klart med följande spelare: Mathias Ranegie, Miiko Albornoz, Simon Thern, Erik Friberg, Robin Olsen och Viktor Noring. Dessutom tränaren Rikard Norling. MFF har under Ågrens korta tid i klubben även förlängt kontrakten med Jiloan Hamad och Ricardinho.

På andra hållet, spelare ut, har Per Ågren som ytterst ansvarig för det sportsliga också gjort ett gott jobb. Överlag handlar det om en uppgradering.

Simon Thern och Erik Friberg är vassare än Miljan Mutavdzic och Jeffrey Aubynn, Mathias Ranegie är starkare än Agon Mehmeti, Viktor Noring är bättre än Dusan Melicharek och Robin Olsen är bättre än Dejan Garaca. På ytterbackspositionen är Miiko Albornoz att föredra framför utlånade Tobias Malm. Att det just är en utlåning av Malm är dessutom ett extra plus eftersom det finns en stor potential i honom. Samma gäller för Omid Nazari. Bara i två fall kan man säga att en förlorad spelare inte ersatts av någon som är bättre, Dels är det mittbackarna Yago Fernandez och Daniel Andersson. Dels yttermittfältaren Guillermo Molins. Yagos säsong 2011 var inte tillräckligt bra för att motivera nytt kontrakt och Daniel blev en kugge i den nya tränarorganisationen. Men som jag skrivit många gånger förr, det öppnar för Jasmin Sudic, Filip Helander och Markus Halsti och det är ingen ko på isen.

Den ende som lämnat en ofylld lucka är Guillermo Molins. Därför känns Rikard Norlings utspel om att han vill ha in en etablerad yttermittfältare innan truppen är fylld klockrent.

Jag tror att det snart kan presenteras en sådan.

Vem? Ingen aning.

Vem jag helst vill ha? Emil Hallfredsson!

Han är 27 år, har spelat i MFF förr (2006, som lån från Tottenham) och håller hög klass (24 matcher, alla från start, och sex mål i årets serie B för Verona). Han gillade tiden i Malmö och publiken gillade honom.  Fem mål på 19 matcher var ett bra facit.

Problemet? Han är nog blivit för dyr.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.