En välkommen icke-överraskning

Det var trevligt att se Husiefostrade Viktor Noring i full aktion på måndagens MFF-träning.

Inte för att det var någon överraskning. Precis som ett mål kan ligga i luften kan en övergång göra det.

När jag summerade läget i truppen efter fredagens träningsmatch mot Mjällby AIF i Asarum skrev jag om målvaktsläget: “Det kan vara tunt med två målvakter, varav den ene (Johan Dahlin) tvekar om att förlänga ett kontrakt som snart går ut och den andre (Robin Olsen) är ung och orutinerad. Men den knuten löser MFF snart när Viktor Noring plockas in i truppen”

Nu är han på plats och samtidigt som man löst problemet med att få  full konkurrens och bredd har man, givetvis fullt medvetet, satt en rejäl press på Johan Dahlin att snabbare fatta ett beslut. Viktor Noring har lånats in till och med den 20 augusti.

Efter en säsong där han plågades av en skada han alldeles nyligen blivit kvitt och liksom hela TFF underpresterade är det troligen just den tidsperioden han behöver för att komma igång. Och när han är tillbaka i full form kan MFF antingen välja att satsa på Dahlin som då förlängt sitt kontrakt, eller om han inte gjort det, Noring som kommit i form. För så är läget. I den bästa av alla världar skulle man kanske ännu hellre önska att Malmö FF i flera år kunde ha lyxen att ha båda i truppen, men det är knappast realistiskt.

Viktor Noring, född 1991, lämnade Husie IF för Trelleborgs FF 2006. Då var han i högsta grad också aktuell för Malmö FF. Eller borde åtminstone ha varit det.

Beroende på vem man frågar får man helt olika svar på varför det blev TFF.

Viktor själv sa efter premiärträningen att det berodde på skolan, att MFF.s lösning inneburit att lektionerna kolliderat med träningarna och att man ansträngde sig för lite för att lösa saken.

I Malmö FF:s ungdomsled påpekar man att Husie IF då var ytterst ovilligt att släppa spelare till MFF. Man ville själv satsa och utmana med sin ungdomssektion. Och konkurrenssituationen mellan Husie IF-laget Noring spelade i och motsvarande ålderskull i MFF var riktigt tuff.

Från Husie IF antyder man att MFF inte var tillräckligt intresserat, att det säkert kunnat gå att lösa om man legat på hårdare och insett att Viktor var en större talang än de Malmö FF hade tillgång till i ungefär samma ålder.

Egentligen kvittar det vem som har rätt.

Det känns rätt att Viktor Noring nu spelar i Malmö FF och han borde ha gjort det tidigare!

Målvakt i MFF-årgången -91 var för övrigt Linus Lindsjö. Han spelar fortfarande, fast på en lite lägre nivå. Efter två och en halv säsonger i Oxie IF har han i år tagit klivet över till FC Höllviken, som satsar på att vinna division 3.

Roligast på debutträningen? När yttermittfältarna körde avslut mot målvakterna gjorde Jimmy Durmaz mål på Viktor efter att ha tunnlat honom. Välkommen, sa Jimmy och la upp ett stort leende.

På tal om målvakter. Om ni undrar var MFF:s U19-målvakt Tobias Uddenäs tagit vägen så har han spelat de två senaste träningsmatcherna med LB07.

Observera för övrigt att lånet av Viktor Noring till den 20 augusti är ett rakt lån. Malmö FF har INTE någon option att sedan köpa loss honom billigare än någon annan klubb. Noring förlängde dessutom sitt kontrakt med Trelleborgs FF till sommaren 2013.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.