MFF snart på plats i Malmö

Sakta, men säkert, närmar sig MFF Malmö.

Från att ha startat säsongen med två matcher i Florida, som i stort sett ingen kunde se, fortsätter man nu till lilla Asarum i Blekinge där väldigt få får chansen att se när både A- och U21 ska spela. De som brinner av längtan och nyfikenhet över att få se Malmö FF på hemmaplan i Malmö – och vem gör inte det? – får istället ge sig till tåls till nästa fredag, den 24 februari, när danska OB väntar på Malmö IP.

Bara att hoppas att prognoserna om plusgrader stämmer. Inte enbart för att publiken ska slippa frysa utan för att planen på Malmö IP har en tendens att förvandlas till en halkbana som gjort en trafikskolelärare avundsjuk när det är kallt.

Det vore ju synd om det mest blir Bambi på is, när det är MFF:s 102-årsdag med ett digert program med allt från tal vid bildandeplatsen, matcher med A och U21 och avslutning med medlemsfest- och info.

Några problem med planen ska det inte vara i Blekinge. Asarums konstgräsplan är både ny och bra. Det är därför bland annat Mjällby AIF väljer att lägga sina träningsmatcher där, trots att den ligger ganska långt från Hällevik. Problemet med matcherna den här fredagen är istället att MFF-spelarna är lite för få och att matcherna kommer i fel ordning! Först (klockan 13.00) spelar U21 och sedan (15.00) är det dags för A-matchen. Ingen betydelse säger kanske någon. Stor betydelse, säger MFF, och jag. Om A-matchen går först kan man använda spelarna som sitter på bänken och inte kommer in, eller får väldigt kort speltid, i U21. Nu blir det väldigt kort om folk i U21.

Roten till svårigheterna ligger mest i att det redan finns en hel del skador i truppen. Inga allvarliga, men ändå småsaker som innebär att Malmö FF får klara sig utan Ivo Pekalski, Ulrich Vinzents, Simon Thern, Wilton Figueiredo och Jasmin Sudic. Dessutom fick Dardan Rexhepi en småll på torsdagsträningen. Av bollen! Lösningen för U21 blir att kalla upp juniorer, men det är ju inte automatiskt så att rätt junior på rätt plats är tillgänglig. Alexander Blomqvist har till exempel haft lätta skadebekymmer. Frisk hade han varit given som mittback i U21-laget bredvid Filip Helander.

Hur blev det då så att matcherna lades i fel ordning? Mitt fel, erkände MFF-tränaren Rikard Norling direkt. Han tog för givet att arrangören Mjällby skulle köra A först och U21 sedan. Det är svårt att begripa varför man gjorde tvärtom, men om MFF reagerat tidigare hade det kanske gått att ändra. Fast det är givetvis inget stort problem. Av två skäl: Dels finns det ganska hyfsade spelare över från seniortruppen även till U21. Dels ska träningsmatcher tas för vad de är, en förberedelse och ett test (till exempel av gästen Cian Hughton) och definitivt inget facit för hur det ska gå när säsongen sätter igång på riktigt.

Det är först då som MFF ska ta SM-guld…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.