Över 700 i Kombihallen

Över 700 åskådare på MFF:s officiella premiärträning, härligt familjär stämning, brinnande bengaler – tillåtna utanför matchsammanhang – och en tränare, Rikard Norling, som inledde med att hålla tal för supportrarna. Sedan direkt ett medlemsmöte med stående ovationer för de nya assisterande tränarna Jörgen Pettersson och Daniel Andersson och fortsatt god stämning. Bland annat fick man höra Norling säga att utveckla unga lovande fotbollsspelare är som att mecka och polera på en Buick och Jörgen Pettersson avslöja att han kom till sin allra första MFF-träning i en Iron Maiden-t-shirt och hockeyfrilla. Han fick dessutom sista ordet när Rikard Norling efter en lång prata kommit fram till att målsättningen var guld kontrade med: – Jag är inte lika klyddig som han där, så jag säger bara guld.

Festligt, folkligt, välregisserat och optimistiskt med andra ord. Det var bara ett fel och det felet har ett namn: Wilton Figueiredo. Både i Kombihallen och i restaurang 1910 viskades och surrades det om den bortsprungne brassen. Och det nämndes ord som bortskämd och barnunge. Wilton-gate har utvecklats till en surdeg som riskerar att jäsa och jäsa till den kommer i vägen för den optimism och goda stämning som annars ser ut att prägla försäsongen. Lärde sig Malmö FF något av 2011 måste det framförallt vara att inte låta sådana situationer dra ut på tiden för länge.

Sportchefen Per Ågren berättade att han ägnat två dagar åt att försöka komma i kontakt med Wilton. Han nådde inte längre än till en telefon-svarare, men scoutansvarige Vito Stavljanin lär i alla fall ha pratat med brassens agent. Läget är det som de flesta en längre tid anat. Wilton Figueiredo vill inte tillbaka till Malmö FF och allt talar för att han försöker provocera fram en brytning av kontraktet. Han säger att han inte fått allt han ska, MFF hävdar att alla skyldigheter är uppfyllda. Det som nu i praktiken händer är att Wilton arbetsvägrar. MFF kan – och försöker – sätta hårt mot hårt. Där ingår att diskutera att bestraffa hans medvetna gula kort i den sista matchen för att bli avstängd och åka hem tidigare samt att kräva att han ska inställa sig och för varje dag han uteblir dra av en summa på lönen.

Samtidigt är det en balansgång. Malmö FF har betalat mycket för brassen och vill så här i slutändan av kontraktet få ut så mycket som möjligt, antingen genom en försäljning eller att Wilton och hans agent löser ut honom från kontraktet. Den dagen man säger att man gett upp honom i MFF 2012 sjunker priset som en sten i kvicksand. Wilton Figueiredo har också gärna framhållit hur trött han är på fotboll och att han bara vill bo i Brasilien. Risken finns att han bara slutar. Då slipper MFF en dryg lönekostnad, men går miste om alla extra inkomster. Konsten är därför att tassa fram, med stål i kroppen och göra det snabbt…

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.