Skämskudden är undanstoppad

Nu kan Malmö FF definitivt plocka undan skämskudden. Och dom som trodde att laget inte skulle kunna ta poäng i Europa league kan ta på sig en spetsig hatt och springa in och ställa sig i hörnet. 0-0 mot AZ Alkmaar var ett resultat med mersmak. I 75 minuter var MFF det bästa laget. Sedan tog orken slut och sista tio fick man springa på tandköttet.
De som sa att matchen saknade betydelse hade givetvis fel. En poäng är väldigt mycket bättre än noll och de cirka 700 000 kronorna som ramlade in i Malmö FF-kassan i och med poängen är heller inte fel att ha. De kan till exempel räcka till att bredda truppen med en av de unga testarna Emil Krafth eller Filip Tronét. De är fortfarande i hög grad aktuella.

Men det som framförallt gladde med poängen och spelet var att Malmö FF med eftertryck visade att det där med att man lär sig värdefulla saker för varje match man spelar på den här nivån inte bara är snack.
Rikard Norling påpekade efter matchen att spelarna nu gör allting lite snabbare, att man blivit bättre på att värdera och inte sätta motståndarna i numerära överlägen och att felprocenten i passningsspelet blivit väsentligt bättre. Något som syntes redan i den förra matchen borta mot Metalist i Charkiv.
Jag vill gärna lägga till att de enkla, ibland övermodiga, misstagen blivit färre. Det första allvarliga kom egentligen i den 43 minuter när Ricardinho gjorde en dum dribbling alldeles uppe vid Alkmaars straffområde, När den misslyckades ställde AZ snabbt om. Metalist hade troligen gjort mål på den kontringen.

För det hör till saken att Metalist Charkiv är ett mycket bättre lag än AZ Alkmaar. Ur svensk landslagssynvinkel är det naturligtvis glädjande att Rasmus Elm tokdominerar och att allt ska gå genom honom. Men i ett riktigt bra lag ska man ha fler sådana spelare.
Och den holländska ligan är övervärderad!
I takt med att Malmö FF lär sig mer och mer är det egentligen bara en sak som fattas för att man – och konkurrenter som HIF och andra allsvenska topplag  – ska kunna hävda sig mot många fler lag i Europa league. Pengar! Vägen till att dra in de kulorna är huvudsakligen bättre tv-avtal.
Dels måste det in mer pengar i totala tal, dels måste de bästa lagen få betydligt mer av kakan. Det går inte att fördela så lika mellan alla klubbarna i allsvenskan och superettan som man nu gör om målet är att hävda sig i Europa.
Om tv-avtalet varit av danskt snitt hade MFF haft lika mycket i budget att röra sig med som till exempel Austria Wien. Ett snäpp till och man närmar sig AZ Alkmaar, som faktiskt leder den holländska ligan. Det är INTE skatterna som är avgörande, det är fördelningspolitiken och tv!
Agon Mehmeti, Yago Fernandez och Dusan Melicharek avtackades! Alla tre har gjort stora insatser för MFF – särskilt Agon. Ålen lämnar som Bosman, men stannar ändå i MFF-fansens hjärtan.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.