Värva ingen mittback

Dags att inventera försvaret.

Många lobbar hårt för att Malmö FF ska köpa in en etablerad mittback för att ersätta Daniel Andersson och Yago Fernandez. Det håller jag inte med om.

Det finns andra positioner som de trots allt begränsade resurserna till förstärkningar hellre bör läggas på.

Om man ska plocka in en ny mittback i truppen – och det är inte säkert – bör det vara enligt modellen billig, ung och utvecklingsbar. Som testaren Linus Malmborg från Vasalund.

I år hade Malmö FF följande backar i truppen: Ulrich Vinzents, Jasmin Sudic, Daniel Andersson, Pontus Jansson, Markus Halsti, Yago Fernandez, Ricardinho, Filip Stenström, Tobias Malm och lärlingskontraktspelaren Filip Helander.

Sudic, Andersson, Jansson, Halsti, Fernandez och Helander är mittbackar.

Det ser ut att vara mer än nog. Men det väntar en uttunning.

Yago Fernandez lär inte få något nytt kontrakt när hans gamla löper ut efter den här säsongen.

Daniel Andersson tar steget till att bli assisterande tränare med särskilt ansvar för det defensiva spelet och ska bara vara backup.

Lägg till att Jasmin Sudic efter sina skadeproblem är ett i hög grad osäkert kort. Det går helt enkelt inte att blunda för.

Därför kan jag förstå dem som är oroliga. Men jag tror att de är det helt i onödan.

För det första var Pontus Jansson den enskilde spelare som tog de allra största kliven framåt i år. Han är en mittback och en naturlig ledargestalt att bygga på inte bara 2012 utan så länge han stannar i klubben.

För det andra är jag inte alls säker på att Daniel Andersson fasar ut den aktiva karriären direkt när han börjar som tränare.

Han är värd att få sluta när han fortfarande håller klassen och kan bli ihågkommen som en riktigt duktig spelare. Det finns gott om exempel på spelare som fortsatt ett år för länge i sitt klubblag eller landslaget och fått skit för det (de som är lite äldre än jag brukar plocka fram Prawitz Öberg som det bästa exemplet i MFF). Jag hoppas innerligen att Daniel inte blir en sådan och övergången till tränarrollen är en perfekt lösning för att undvika att det händer.

Fast jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Daniel Andersson tvärtemot vad många tror blir bättre 2012 än 2011, och då får Norling och han själv svårt att peta honom. Kom ihåg att han hade ganska stora skadebekymmer under hösten med brutet revben och en dålig höft och spelade med smärtor och ett begränsat rörelsemönster. Han skulle själv aldrig framhålla det, eller ens erkänna det, men jag tror att när vi under hösten suttit på läktaren och sagt att han inte alltid hängt med i löpningar och vändningar har en av förklaringarna varit att han spelat skadad. Det extremt pressade spelschemat slår givetvis också extra hårt mot en spelare som både är veteran och skadad.

Nu vill jag se vad som händer när Daniel Andersson både får chansen att läka sina skador, bygga upp sin kropp och dessutom får chansen att stå över när spelschemat blir för späckat. Jag tror som sagt att han kommer att höja kapaciteten till 2010 års nivå och då skulle det bara vara dumt att värva en etablerad och dyr mittback som a) står ivägen för de egna talangerna, b) låser resurser som behövs bättre för att värva en kantspelare, en central mittfältare och kanske även en anfallare.

För talangerna finns.

Jasmin Sudic måste få chansen att visa att han klarar att komma tillbaka. Alla minns väl hur bra han var innan skadorna slog till.

Filip Helander är lika lovande som Pontus Jansson och Jasmin Sudic en gång var. Jag skulle inte tveka en sekund om att sätta in honom i laget före Yago Fernandez. Filip kan mycket väl bli en startspelare redan 2012.

Under i de egna leden finns Alexander Blomqvist, som är ungdomslandslagsspelare och en rejäl talang.

Med Daniel Andersson – och Markus Halsti – som backuplösningar är det bästa att satsa på Pontus, Jasmin, Filip och Alexander, som jag tycker bör få ett lärlingskontrakt.

Det finns dessutom ingen som helst anledning att drabbas av någon panik.

Vill man gardera sig redan nu kan testaren Linus Malmborg vara en lösning, annars kan man avvakta och se vad som händer med Jasmin Sudic. Det tar knappast mer än ett halvår innan vi vet hur det går med hans comeback den här gången. Om allt skiter sig med honom och/eller någon av de övriga, skador och försäljningar kan alltid hända, kan det möjligtvis behövas ett etablerat inköp. Men inte nu när det bara låser resurser och man inte vet om det behövs.

Medan andra tjatar om mittbackar tycker jag faktiskt att det ser sämre ut på ytterbackarna. Särskilt som jag inte är övertygad om att Malmö FF:s egen Gareth Bale Tobias Malm är ytterback eller yttermittfältare.

Då har Malmö FF i den nuvarande truppen Ulrich Vinzents, Ricardinho, Filip Stenström och Tobias Malm vilket är precis på gränsen med två spelare på varje position – Om Malm är back. Hans unika snabbhet kan göra sig ännu bättre ett steg upp.

Därför är det inte så konstigt att de tre övriga testarna i Malmö FF är kantspelare, särskilt inte som uppdelningen back-mittfältare på kanterna börjar bli något förlegad. Vissa spelare kan bara vara det ena, men det är inte fel att ha dem som inte har några problem med att byta position. Som Malm och testaren Ayanda Nkili. Eller byta kant. Jag tror och hoppas att Malmö FF kommer att göra klart med åtminstone någon av de som visat upp sig i truppen den senaste tiden. Det behövs vassare konkurrens, både till Vinzents och Ricardinho och Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz.

Så medan många tjatar om att MFF ska värva centralt: en målvakt, en mittback, en central mittfältare säger jag satsa bredare. Ingen målvakt, ingen mittback, men en central mittfältare, en anfallare OCH PÅ KANTERNA.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.