Glöm inte bort general Prahl

Har tillbringat eftermiddagen med att skriva om Tom Prahls beslut att lämna uppdraget i Trelleborgs FF.

Att general Prahl hoppar av för att laget åkte ur allsvenskan är bara halva sanningen, om ens det. Lika viktigt är att han, som han uttrycker det, nått åldern då man börjar fundera på vad man ska göra resten av livet. Och då handlar det om andra saker än fotboll.

Om det nu blir så att Prahl helt och hållet lämnar fotbollen tror och hoppas jag att alla MFF-supportrar alltid kommer att minnas honom som tränaren som förde laget till SM-guldet 2004. Jag tvekar heller inte att ranka honom högre än Roland Nilsson. Bland annat för att det var en viss skillnad mellan sätten de två tränarna lämnade Malmö FF.

Med tiden har Tom Prahl dessutom utvecklats till en verklig profil utanför planen. När han säger att han inte är så medial och därför knappast kommer att få en förfrågan om att bli expertkommentator i någon tv-kanal tror jag att han har helt fel.

Titta på Lasse Lagerbäck, som gör sig riktigt bra i Viasat.

Själv skulle jag tycka att det vore hur kul som helst att se och höra Tom Prahl med glimten i ögat mästra sina yngre kollegor. Rädd för att ha åsikter har han aldrig varit och hans bakgrund som lärare är inte svår att ana. Och då den gamla sortens lärare som inte tvekar att tala om för eleverna att de ibland kan ha fel.

Efter att ha slutat som domare sa Martin Ingvarsson nyligen att han inte gillade Tom Prahl. Det han framförallt hade emot honom var att Prahl ibland mästrade och nonchalerade fjärdedomaren.

Bortsett från att det är ett utslag från den vanliga prinsessan på ärten-attityden hos den svenska domarkåren finna det ett par saker att säga om det uttalandet:

Jag kan mycket väl förstå att Tom tycker att fjärdedomaren mest är i vägen. Han har ju rätt.

Och varför skulle inte Tom efter 40 år som tränare ha rätten att tycka att han kanske vet lite mer om fotboll än en domare som tycker att det är viktigare att han inte ska stå 20 centimeter utanför det tekniska området än att höra på vad han har satt säga?

Att general Prahl sedan – enligt uppgift från en av Ingvarssons domarkollegor – ibland medvetet ställer sig lite utanför området bara för att jäklas lite grann och se vad som händer tycker jag faktiskt bara är – kul.

Vi får se om det trots allt blir en fortsättning någonstans som tränare för Tom Prahl. Annars är det bara att tacka för åren han gett fotbollen.

För egen del minns jag dessutom honom mer än gärna för alla åren han tränade det andra laget i mitt hjärta, Kirseberg IF. När det laget var bra – och fanns.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.