Nu vill jag se Alex på rätt position

Nästan omöjligt att tippa startelvan i morgondagens match mot Örebro SK.

Jag är inte så säker på att det är så betydelsefullt heller. 1-0-segrarna mot Häcken, Djurgården och Syrianska togs ju efter relativt likvärdiga prestationer med helt skilda lag! Efter det att man använt 25 spelare.

Det är Rikard Norlings fingertoppskänsla som avgör. Han har tagit med sig massvis med spelare till Örebro, där laget tränade tidigt på lördagskvällen, och måste helt enkelt se vilka som är mest hungriga och minst påverkade av det tunga programmet. Vilka som mest är knäckta och vilka som verkligen vill ha revansch efter 1-4 mot Metalist måste också vägas in.

För det HAR betydelse om MFF blir fyra, femma eller sexa.

För det första ger fjärdeplatsen medalj. Guld, stora silver, lilla silver, brons – och brons är bättre än ingenting.

För det andra är det en ekonomisk skillnad. Fjärdeplatsen ger 2,66 miljoner kronor, femteplatsen 2,11 och sjätteplatsen 1,65. I runda slängar en halv miljon extra per placering alltså.

För det tredje ska Malmö FF alltid tycka att det är viktigt att vinna. Skit samma vilken match det handlar om. Annars ska man inte spela i MFF.

Om jag ändå ska önska mig något när det gäller laguppställningen är det att Alex Nilsson äntligen får en rejäl chans på sin rätta position. Det vill säga som anfallare. Bredvid Mathias Ranegie.

Jag har alltid trott på Alex och sett honom avgöra fler USM-matcher än någon annan spelare jag kan påminna mig om. Alex är bra i boxen, kvick, bra på att ta emot bollen och svår att ta bollen ifrån.

Att han ska spela bredvid Mathias Ranegie tycker jag är självklart. En spelare som är på väg att vinna den allsvenska skytteligan ska spela i den sista omgången. Den titeln ska man inte vinna från bänken. Eftersom Agon Mehmeti och tydligen även Dardan Rexhepi (även om SvFF ännu inte orkat skriva in honom på sin hemsida – ingen skräll där) är avstängda återstår Daniel Larsson. Och det är frågan om Alex kan ta Daniels roll som är den mest intressanta. Därför är det han Alex ska spela istället för.

Vore också kul att få se Amin Nazari på mitten av mitten. Och då med bra uppbackning bredvid sig. Då blir det intressantare att se och bedöma hans prestation.

Matchen blir för övrigt Anders Palmérs sista i allsvenskan som assisterande tränare. Att han skulle gå tillbaka till sitt vanliga jobb i ungdomssektionen har varit en illa dold hemlighet. Nu är det officiellt. Palle har betytt väldigt mycket i de senaste årens skickliga arbete med att fostra talanger i MFF:s u-sektion. Det har han brunnit för och det räckte med att studera honom efter MFF:s U17-lags seger i SM-kvartsfinalen mot HIF förra helgen för att bekräfta att det gör han fortfarande. Därför är jag övertygad om att han tagit rätt beslut.

Nu ska det bli intressant att se vem som ersätter Anders Palmér. Ända sedan jag dagen efter (tror jag att det var) Jonas Eidevall meddelat att han skulle sluta i Lunds BK träffade honom på MFF-träningen har jag trott att det kommer att bli han. Eidevall pratade massor med Norling, Engqvist med flera i MFF och det var knappast en slump. Jonas är dessutom ung, äregirig och välutbildad (inte minst från tiden när han var asistent till dansken och före detta MFF U-tränaren Jack Jensen i LBK). Det känns som om han skulle passa väl ihop med Rikard Norling.

Men inget är självklart. Och hur kul är det med bara en kandidat? Det blir ju ingen silly season av det. I dag åkte FC Rosengård ur division 1 södra. Därmed bör Olof Persson vara ledig…

För de av mina läsare som bor i Stockholm – ni är ganska många om jag förstått det rätt – vill jag även passa på att påminna om att det på söndagseftermiddagen finns live-fotboll med Malmö FF att se som uppladdning inför Örebro SK-MFF i allsvenskan.

Klockan 13.00 på Grimsta IP spelar MFF semifinal i U17-SM mot Brommapojkarna. Elfsborg är redan klart för final efter att idag ha slagit ut Västerås SK med 5-1.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.