Bortasviten måste brytas

Det finns ett par saker Malmö FF med eftertryck måste klara att bevisa under det som återstår av säsongen. Ingen av dem har med Europa league att göra.
Allsvenskan är viktigare än Europaspelet.
Den frasen mässas som ett mantra och nästan alla, inte minst jag, tjatar om och om igen hur hårt det skulle slå mot nästa säsong om MFF inte klarar en plats bland de tre bästa lagen i årets allsvenska. Eller åtminstone en topp 4-placering så att chansen finns att få spela ute i Europa även det kommande året.
Sluta tjata, säger kanske någon. Det behövs inte. Ja, men bevisa det då! Och gör det snabbt.

För marginalerna har krympt till ett tummen i ögat-läge. Snart har chansen försvunnit. Ska det gå vägen måste MFF resten av säsongen klara att fokusera – och prestera – i varje match som är kvar i allsvenskan. Man måste också så snart som överhuvudtaget möjligt, troligen redan mot IFK Göteborg, få stopp i den långa sviten av bortamatcher utan seger. MFF har efter förlusten mot Gefle IF nio raka matcher utan bortavinst.
Ett enkelt räkneexempel: MFF har fem hemmamatcher och fyra bortamatcher kvar. Eftersom MFF skrapat ihop 33 poäng kommer man upp i 48 om laget tar full pott i alla de återstående matcherna på Swedbank stadion. Med sju matcher kvar att spela har tredjeplacerade AIK 44 poäng, fyran och femman har 39. Alla de lagen når troligen en bit över 50 slutpoäng. Det finns alltså inte ens skuggan av en möjlighet att MFF ska kunna nå målet enbart tack vare bra hemmaspel.
Jag tror att det kommer att krävas tre poäng i minst tre av de fyra återstående bortamatcherna.

Dessutom finns det ytterligare ett skäl till att allsvenskan under hösten blir viktigare än Europa league. Spelarprestationerna i nuet är nämligen alltid en grund för utvärderingen av deras framtid i föreningen.
Mycket ska avgöras av MFF-ledningen.
Vilka utgående kontrakt ska förlängas? Vem ska man redan nu plussa på kontraktstiden med, trots att de har ett eller två år kvar? Vilka spelare kan man släppa? Var behövs det nyförvärv? Och så vidare. Jag hävdar stenhårt att i det viktiga jobbet ska man titta mer på hur truppen presterar i allsvenskan än i de internationella matcherna.
Klarar man inte att prestera i vardagen, som kan vara en regnig förhöstdag på Strömvallen, reser det allvarliga frågetecken. Alla kan tända till mot Rangers FC och Dinamo Zagreb och vara en del i ett flow och het inspiration. Men de som viker ner sig i vardagen får inte spela de matcherna.

Mot IFK Göteborg är Wilton Figueiredo, Ivo Pekalski och Jiloan Hamad tillbaka i laget. Givetvis blir det ett stort lyft även om febersjuke Pontus Jansson fortfarande saknas. Med Markus Halsti avstängd bäddar det för Daniel Andersson och Yago som innerbackar. Tufft läge mot långa bollar på vindsnabbe Tobias Hysén. Det viktigaste blir att se till att de bollarna aldrig slås.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.